Kouluruokailu.fi Internet-sivujen sisällön luominen
Ruutiainen, Laura; Silvonen, Henrika (2011)
Ruutiainen, Laura
Silvonen, Henrika
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105259627
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105259627
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on osa Gusto – hanketta, jonka tarkoituksena on edistää hyvinvointia ja mielihyvää tukevien ravitsemuspalveluiden suosiota. Hankkeen tavoitteena on kehittää ravitsemusalalla havaittuja puutteita. Hankkeen kannalta tärkeässä osassa ovat yläkoululaisten kouluruokailussa havaitut kehittämistarpeet. Tällä hetkellä kehitteillä on kouluruokailu.fi - sivusto, jonka tarkoituksena olisi tulevaisuudessa lisätä nuorten tietoisuutta kouluruokailusta. Lisääntynyt tietoisuus siitä saattaisi parantaa sen imagoa. Meidän tarkoituksenamme on tässä opinnäytetyössä tutkia sitä, mitä yläkoululaiset kouluruokailusivustolle haluaisivat, ja saatujen tietojen pohjalta tehdä ehdotuksia sivuston sisällön toteuttamisesta vastaaville henkilöille. Työn tavoitteena on parantaa kouluruokailun imagoa kouluruokailu - sivuston kohderyhmää kiinnostavan sisällön avulla.
Suomen kouluruokailujärjestelmä on ainutlaatuinen, sillä se tarjoaa maksuttoman kouluaterian jokaisena arkipäivänä niin peruskoululaisille kuin toisen asteen opiskelijoillekin. Suomessa kouluaterian katsotaan olevan ravitseva kokonaisuus, josta nuori saa ravintoa ja energiaa koulutyön tekemiselle. Kouluruokailu herättää usein nuorten keskuudessa paljon keskustelua, ja jokaisella on siitä myös oma mielikuvansa. Mielikuvan muodostumiseen vaikuttaa usein koulukavereiden mielipiteet.
Opinnäytetyö on muodoltaan tutkimuksellinen, ja tutkimuksessa yhdistyy niin kvantitatiivisen kuin myös kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän piirteitä. Työssä on hyödynnetty tiedonkeruu-menetelminä kyselylomaketta sekä benchmarkingia, jotta tulokset olisivat mahdollisimman kattavia. Kahden eri tiedonkeruumenetelmän käyttö antaa moniulotteisen kuvan tutkittavasta aiheesta ja sen kehittämismahdollisuuksista.
Kyselylomakkeen avulla kartoitettiin kohderyhmän toiveita kouluruokailu.fi -sivuston sisällön suhteen, ja benchmarking antoi puolestaan tietoa siitä, minkälaisia kouluruokailu -sivustoja on jo olemassa. Tutkimus osoitti yläkoululaisten pitävän koulujensa ruokatarjontaa tyydyttävänä, joten kohderyhmän mielestä kouluruokailussa löytyy kehitettävää. Kouluruokailu.fi -sivustoideaa pidettiin toteuttamiskelpoisena, mutta ei kuitenkaan hyvänä. Kohderyhmältä tiedusteltiin myös valmiiden vastausvaihtoehtojen muodossa toiveita sivuston sisällön suhteen. Eniten kannatusta näistä vastausvaihtoehdoista saivat oman koulun ruokatarjonta ja teemaviikko -osiot sekä välipalareseptit. Sosiaalisista mediakanavista Facebook koettiin parhaimmaksi paikaksi mainostaa kouluruokailu.fi -sivustoa.
Käytettyjen tutkimusmenetelmien avulla kehitettävälle Internet-sivustolle saatiin sellaista sisältöä, joka voi innostaa yläkoululaisia osallistumaan itse kouluruokailun kehittämiseen. Sivusto tarjoaa yläkoululaisille mahdollisuuden päästä vaikuttamaan oman koulunsa ruokailun sisältöön ja toimivuuteen. Samalla sivuille hankittu sisältö voi olla tulevaisuudessa mukana vaikuttamassa kouluruokailun aseman ja imagon kohentamiseen.
Suomen kouluruokailujärjestelmä on ainutlaatuinen, sillä se tarjoaa maksuttoman kouluaterian jokaisena arkipäivänä niin peruskoululaisille kuin toisen asteen opiskelijoillekin. Suomessa kouluaterian katsotaan olevan ravitseva kokonaisuus, josta nuori saa ravintoa ja energiaa koulutyön tekemiselle. Kouluruokailu herättää usein nuorten keskuudessa paljon keskustelua, ja jokaisella on siitä myös oma mielikuvansa. Mielikuvan muodostumiseen vaikuttaa usein koulukavereiden mielipiteet.
Opinnäytetyö on muodoltaan tutkimuksellinen, ja tutkimuksessa yhdistyy niin kvantitatiivisen kuin myös kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän piirteitä. Työssä on hyödynnetty tiedonkeruu-menetelminä kyselylomaketta sekä benchmarkingia, jotta tulokset olisivat mahdollisimman kattavia. Kahden eri tiedonkeruumenetelmän käyttö antaa moniulotteisen kuvan tutkittavasta aiheesta ja sen kehittämismahdollisuuksista.
Kyselylomakkeen avulla kartoitettiin kohderyhmän toiveita kouluruokailu.fi -sivuston sisällön suhteen, ja benchmarking antoi puolestaan tietoa siitä, minkälaisia kouluruokailu -sivustoja on jo olemassa. Tutkimus osoitti yläkoululaisten pitävän koulujensa ruokatarjontaa tyydyttävänä, joten kohderyhmän mielestä kouluruokailussa löytyy kehitettävää. Kouluruokailu.fi -sivustoideaa pidettiin toteuttamiskelpoisena, mutta ei kuitenkaan hyvänä. Kohderyhmältä tiedusteltiin myös valmiiden vastausvaihtoehtojen muodossa toiveita sivuston sisällön suhteen. Eniten kannatusta näistä vastausvaihtoehdoista saivat oman koulun ruokatarjonta ja teemaviikko -osiot sekä välipalareseptit. Sosiaalisista mediakanavista Facebook koettiin parhaimmaksi paikaksi mainostaa kouluruokailu.fi -sivustoa.
Käytettyjen tutkimusmenetelmien avulla kehitettävälle Internet-sivustolle saatiin sellaista sisältöä, joka voi innostaa yläkoululaisia osallistumaan itse kouluruokailun kehittämiseen. Sivusto tarjoaa yläkoululaisille mahdollisuuden päästä vaikuttamaan oman koulunsa ruokailun sisältöön ja toimivuuteen. Samalla sivuille hankittu sisältö voi olla tulevaisuudessa mukana vaikuttamassa kouluruokailun aseman ja imagon kohentamiseen.