Diabetesta sairastavan lapsen ravitsemukseen vaikuttavat tekijät : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Jakomäki, Riikka (2020)
Jakomäki, Riikka
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005149007
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005149007
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota tiivis ja selkeä tutkielma diabetesta sairastavan lapsen ravitsemukseen vaikuttavista tekijöistä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda esille ravitsemussuositukset ja ravitsemuksen vaikutus diabeteslapsen terveyteen.
Menetelmänä käytettiin soveltaen kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineistoksi valikoituivat kolme kotimaista tutkimusta, yksi käypähoitosuositus sekä yksi amerikkalainen tutkimus, jotka löydettiin luotettavista hoito- ja lääketieteellisistä tietokannoista.
Tutkimuskysymys: Mitkä ovat diabetesta sairastavan lapsen ravitsemukseen vaikuttavia tekijöitä?
Tulosten mukaan lasten ruokavalio oli kodin ulkopuolella monipuolisempi ja lähempänä ravitsemussuosituksia. Täysipainoisen koululounaan syömisellä ja syömisen taidolla todettiin olevan yhteys perheen ravitsemustottumuksiin. Diabeteksen lisäsairauden keliakian gluteenittomalla ruokavaliohoidolla ei todettu olevan kielteistä vaikutusta lapsen kasvuun. Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisella lyhytaikaisesti ei todettu haittavaikutuksia, kun taas pidempiaikaisella käytöllä uskottiin olevan niitä.
Tutkimustuloksista pääteltynä ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio koottuna yksilöllisen energiatarpeen mukaan, ruuan laatu ja määrä sekä ateriarytmi huomioiden ylläpitävät ja edistävät diabetesta sairastavan lapsen terveyttä. Ruokavaliohoidoilla ei pitäisi olla kielteisiä vaikutuksia lapsen terveyteen, kun niitä noudattaa oikein. Aihetta voisi tutkia tarkemmin eri ikäryhmittäin ja eri ympäristöissä, kuten koulussa ja kodissa.
Menetelmänä käytettiin soveltaen kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineistoksi valikoituivat kolme kotimaista tutkimusta, yksi käypähoitosuositus sekä yksi amerikkalainen tutkimus, jotka löydettiin luotettavista hoito- ja lääketieteellisistä tietokannoista.
Tutkimuskysymys: Mitkä ovat diabetesta sairastavan lapsen ravitsemukseen vaikuttavia tekijöitä?
Tulosten mukaan lasten ruokavalio oli kodin ulkopuolella monipuolisempi ja lähempänä ravitsemussuosituksia. Täysipainoisen koululounaan syömisellä ja syömisen taidolla todettiin olevan yhteys perheen ravitsemustottumuksiin. Diabeteksen lisäsairauden keliakian gluteenittomalla ruokavaliohoidolla ei todettu olevan kielteistä vaikutusta lapsen kasvuun. Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisella lyhytaikaisesti ei todettu haittavaikutuksia, kun taas pidempiaikaisella käytöllä uskottiin olevan niitä.
Tutkimustuloksista pääteltynä ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio koottuna yksilöllisen energiatarpeen mukaan, ruuan laatu ja määrä sekä ateriarytmi huomioiden ylläpitävät ja edistävät diabetesta sairastavan lapsen terveyttä. Ruokavaliohoidoilla ei pitäisi olla kielteisiä vaikutuksia lapsen terveyteen, kun niitä noudattaa oikein. Aihetta voisi tutkia tarkemmin eri ikäryhmittäin ja eri ympäristöissä, kuten koulussa ja kodissa.