Sairaanhoitajaopiskelijoiden ravintotottumukset koulutuksen ensimmäisellä ja viimeisellä lukukaudella
Jääskeläinen, Mari; Makkonen, Hanna (2011)
Jääskeläinen, Mari
Makkonen, Hanna
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2011
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011111614665
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011111614665
Tiivistelmä
Ravintotottumuksilla on muiden elintapojen ohella suuri merkitys monien kroonisten tautien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata, millaiset Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoiden ravintotottumukset ovat. Tarkoituksena oli myös selvittää, ovatko vuonna 2011 koulunsa aloittaneiden ja keväällä 2011 valmistuvien sairaanhoitajaopiskelijoiden ravintotottumukset erilaisia. Työn toimeksiantaja voi hyödyntää tutkimuksesta saatuja tuloksia kehittäessään toimintaansa.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä ja aineisto kerättiin sähköisesti puolistrukturoidulla kyselylomakkeella maalis-huhtikuussa 2011. Tutkimuksen kohdejoukkona olivat Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun nuorisoasteen sairaanhoitajaopiskelijat. Mukaan valittiin kevätlukukaudella 2011 aloittaneet ja valmistuvat opiskelijat, joita oli molempia kaksi ryhmää. Kyselyyn vastasi 45 opiskelijaa, ja kokonaisvastausprosentiksi muodostui 48. Tulosten analysointi tapahtui SPSS for Windows 17.0 -ohjelmalla.
Tutkimuksen mukaan sairaanhoitajaopiskelijoiden ravintotottumukset olivat samansuuntaisia aiemmin tehtyihin tutkimuksiin nähden. Sairaanhoitajaopiskelijat söivät suklaata ja makeisia sekä ajattelivat ruoan terveellisyyttä ostovaiheessa useammin muihin tutkimuksiin verrattuna. Sen sijaan sairaanhoitajaopiskelijat söivät vähemmän ruisleipää, kuin aiemmissa tutkimuksissa todettiin. Keväällä 2011 opintonsa aloittaneiden ja samana lukukaudella valmistuvien opiskelijoiden välillä esiintyi joitakin eroavaisuuksia, muun muassa aamupalan ja leivän syönnin sekä rasvalaadun käytössä.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä ja aineisto kerättiin sähköisesti puolistrukturoidulla kyselylomakkeella maalis-huhtikuussa 2011. Tutkimuksen kohdejoukkona olivat Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun nuorisoasteen sairaanhoitajaopiskelijat. Mukaan valittiin kevätlukukaudella 2011 aloittaneet ja valmistuvat opiskelijat, joita oli molempia kaksi ryhmää. Kyselyyn vastasi 45 opiskelijaa, ja kokonaisvastausprosentiksi muodostui 48. Tulosten analysointi tapahtui SPSS for Windows 17.0 -ohjelmalla.
Tutkimuksen mukaan sairaanhoitajaopiskelijoiden ravintotottumukset olivat samansuuntaisia aiemmin tehtyihin tutkimuksiin nähden. Sairaanhoitajaopiskelijat söivät suklaata ja makeisia sekä ajattelivat ruoan terveellisyyttä ostovaiheessa useammin muihin tutkimuksiin verrattuna. Sen sijaan sairaanhoitajaopiskelijat söivät vähemmän ruisleipää, kuin aiemmissa tutkimuksissa todettiin. Keväällä 2011 opintonsa aloittaneiden ja samana lukukaudella valmistuvien opiskelijoiden välillä esiintyi joitakin eroavaisuuksia, muun muassa aamupalan ja leivän syönnin sekä rasvalaadun käytössä.