Ravitsemusopas Tansaniaan alle viisivuotiaiden lasten aliravitsemuksen ennaltaehkäisemiseksi
Reis, Nea (2020)
Reis, Nea
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120426159
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120426159
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää ravitsemusopas alle viisivuotiaiden lasten aliravitsemuksen ennaltaehkäisemiseksi Tansaniaan. Oppaan tavoitteena oli toimia yhtenä väylänä lasten hyvinvoinnin edistämiseen paikallisissa yhteisöissä lisäämällä paikallisten perheiden ja yhteisöjen ravitsemus- ja terveystietoutta. Opinnäytetyö toteutettiin kehitysprojektina, jonka yhteistyökumppanina toimi lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International ja osana Fidan maaohjelmaa ”Kansalaisyhteiskunta ihmisarvoisen lapsuuden puolesta Tansaniassa”. Ravitsemusopas kehitettiin Fidan yhteisötyöntekijöiden käyttöön.
Opas kehitettiin hyödyntäen tutkimuksellisen kehittämistyön luonnetta ja etnografista lähestymistapaa. Työn tekijä matkusti konkreettisesti Tansaniaan Arushan kaupunkiin kuudeksi viikoksi syventämään kulttuurillista ymmärrystä ja keräämään tietoa. Oppaan kehittämisessä korostui vahvasti asiakaslähtöisyys ja yhteiskehittäminen. Kehittämistyön menetelminä käytettiin avointa haastattelua, ryhmähaastattelua ja piilohavainnointia.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi 34-sivuinen opas, jota yhteisötyöntekijät voivat hyödyntää työssään paikallisten yhteisöjen ja kylien keskellä. Opas antaa tietoa ravitsemuksesta raskausaikana, ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, kuudesta kuukaudesta yhteen ikävuoteen, yhdestä ikävuodesta ylöspäin ja eri ruokaryhmistä. Opas sisältää tarinoita, kuvia ja toiminnallisia vaihtoehtoja aihealueiden käsittelemiseksi.
Opas kehitettiin hyödyntäen tutkimuksellisen kehittämistyön luonnetta ja etnografista lähestymistapaa. Työn tekijä matkusti konkreettisesti Tansaniaan Arushan kaupunkiin kuudeksi viikoksi syventämään kulttuurillista ymmärrystä ja keräämään tietoa. Oppaan kehittämisessä korostui vahvasti asiakaslähtöisyys ja yhteiskehittäminen. Kehittämistyön menetelminä käytettiin avointa haastattelua, ryhmähaastattelua ja piilohavainnointia.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi 34-sivuinen opas, jota yhteisötyöntekijät voivat hyödyntää työssään paikallisten yhteisöjen ja kylien keskellä. Opas antaa tietoa ravitsemuksesta raskausaikana, ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, kuudesta kuukaudesta yhteen ikävuoteen, yhdestä ikävuodesta ylöspäin ja eri ruokaryhmistä. Opas sisältää tarinoita, kuvia ja toiminnallisia vaihtoehtoja aihealueiden käsittelemiseksi.