Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Esimiestyön ja työhyvinvoinnin merkitys; työhyvinvointi ja sen tukeminen Osuuskauppa Arinassa korona-aikana

Vähäsöyrinki, Milla (2020)

 
Avaa tiedosto
vahasoyrinki_milla.pdf (632.1Kt)
Lataukset: 


Vähäsöyrinki, Milla
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120626428
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Tekijä: Vähäsöyrinki Milla
Työn nimi: Esimiestyön ja työhyvinvoinnin merkitys; työhyvinvointi ja sen tukeminen Osuuskauppa Arinassa korona-aikana
Tutkintonimike: Restonomi (AMK), matkailu
Asiasanat: esimiestyö, työhyvinvointi, työhyvinvoinnin tukeminen, korona
Hyvä johtaminen on tärkeää koko organisaation ja työyhteisön kannalta. Esimiestyön merkitys on suuri, ja esimiehen tapaan johtaa vaikuttaa kovin moni asia. Työhyvinvointia puolestaan on tutkittu paljon, mutta vähemmän on tutkittu sitä, miten esimiehen itsetuntemus vaikuttaa esimiestyön tekemiseen. Kuitenkin, jotta voi johtaa alaisiaan, täytyy ensiksi tuntea omat tapansa toimia eri tilanteissa, kyetä tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa; sietää epävarmuutta ja stressiä, ja ymmärtää työstä palautumisen ja itsestä huo-lehtimisen taidot. Hyvät itsensä johtamistaidot ja itsetuntemus vaikuttavat esimiehen omaan työhyvinvoin-tiin ja esimiestyöhön. Esimiehellä on iso rooli työyhteisössä ja hän vaikuttaa ratkaisevasti työpaikan ilmapiiriin, työmotivaatioon, työntekijöiden sitoutumiseen ja työn tuloksellisuuteen.

Työhyvinvointi on yksinkertaistettuna työn ja ihmisen yhteensopivuutta. Se toteutuu, kun työn vaativuus ja sisältö ovat tasapainossa työntekijän tietotaitojen ja kiinnostuksen kanssa. Kun esimies voi hyvin, hän kykenee parempaan esimiestyöhön. Esimieskään ei pysty tehdä työtään yksin, vaan hän tarvitsee tuekseen yrityksen johdon ja omien esimiestensä tuen. Esimiestyön tueksi voidaan myös tarjota erilaisia työhyvin-voinnin tukitoimia kuten työnohjausta, mentorointia ja koulutusta. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että esimies saa tarvittaessa tukea omalta esimieheltään ja kollegoiltaan. Jo tietoisuus siitä, että apua on saatavilla tarvittaessa, auttaa usein haastavissa tilanteissa ja synnyttää tunteen tilanteen hallitsemisesta.
Tänä vuonna oman erityispiirteensä näihin teemoihin on tuonut maailmanlaajuinen koronapandemia, ja se on otettu mukaan myös tähän opinnäytetyöhön. Opinnäytetyön tutkimuskysymykset ovat seuraavat; ovatko otannan esimiehet Arinassa kokeneet koronan vaikuttaneen heidän työhyvinvointiinsa, onko esimiestyö muuttunut korona-aikana ja millaista palautetta otannan esimiehet antavat työnantajansa Arinan tarjoamista tukitoimista. Itsensä johtamisen ja itsetuntemuksen teemoihin liittyvät kysymykset esimiehille suunnatuissa haastatteluissa koskivat omaa työhyvinvointia, siihen vaikuttamisesta sekä ajatuksista työn ja vapaa-ajan välisestä suhteesta.
Opinnäytetyössä toimeksiantajana on ollut Osuuskauppa Arina. Arina on S-ryhmän alueosuuskaupoista pohjoisin ja maantieteellisesti suurin. Toimipaikkoja on 183 marketkaupan, liikenneasemakaupan, erikois-tavarakaupan ja matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialoilla. Tässä opinnäytetyössä on haastateltu esimiehiä marketkaupasta. Opinnäytetyö on tehty laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena, jolloin tutkittavaa asiaa pyritään ymmärtämään aineiston kokoamisen ja analysoinnin avulla. Tutkimusmenetelmänä on käytetty puolistrukturoitua haastattelua eli teemahaastattelua. Opinnäytetyötä varten on haastateltu Arinan henkilöstöjohtajan ja kehityspäällikön lisäksi kuutta Arinan esimiestä aiheista työhyvinvointi ja Arinan tuki esimiehille korona-aikana. Arinan esimiehiä on haastateltu henkilökohtaisesti syvähaastatteluna, mutta niin, että heidän anonyymiutensa säilyy tässä työssä.
Opinnäytetyö osoitti, että haastateltavat kokivat työhyvinvointinsa pääsääntöisesti hyväksi, eikä korona ollut vaikuttanut esimiestyöhön niin paljon kuin olisi saattanut olettaa. Arinan tukitoimet koettiin riittäviksi, vain muutama kehittämisehdotus nousi haastatteluissa esille. Itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen teemat olivat esillä haastatteluissa ja niiden ja hyvän esimiestyön välinen yhteys oli löydettävissä.
 
Abstract
Author: Vähäsöyrinki Milla
Title of the Publication: The Importance of Managerial Work and Occupational Well-Being: Supporting Oc-cupational Well-Being in Osuuskauppa Arina during the COVID-19 Period
Degree Title: Bachelor’s Degree in Hospitality Management, Tourism (AMK)
Keywords: Managerial work, Occupational well-being, Support of occupational well-being, COVID-19
Good leadership is important for organizations and their work communities. Supervisors do important work and many issues affect how they are able to do it. A large amount of research on occupation well-being ex-ists, but studies how supervisors’ self-knowledge impacts management practices are less evident. Howev-er, in order to lead others, it is necessary to recognize how to handle different situations, interact successful-ly with a variety of people, tolerate insecurity and stress, and understand the significance of recovery and self-care. Good self-management skills and self-knowledge affect occupational well-being and the work of managers. Supervisors play an extensive role in the work community and have a decisive influence on its atmosphere, work motivation, employee engagement and work efficiency.
Occupational well-being is enabled when employees and the work they do is compatible. This is possible when the demands and content of work tasks match employees’ know-how and interests. Supervisors who experience occupational well-being, also work better. However, supervisors cannot do their job alone and so they also need the support of their line managers. Occupational counseling, mentoring and training can be good support measures for supervisory work. However, it is crucial that supervisors are also supported by their own supervisors and colleagues when needed. Awareness of help being available helps in challeng-ing situations and creates a sense of control.
This year, the global Covid-19 pandemic has added issues specific to the themes above, which is why it has been included in this thesis. The research questions of the thesis examine whether the supervisors at Arina felt that Covid-19 had affected their occupational well-being, whether their supervisory work had changed during this period and the feedback given by the interviewed supervisors about the support measures pro-vided by their employer, Arina. The self-management and self-awareness related questions concerned the supervisors’ occupational well-being, their influence on it, and their opinions on the relationship between work and leisure.
The thesis was commissioned by Osuuskaupp Arina. Arina is the northernmost and largest of the S-Group’s regional cooperatives. The S-Group has 183 locations in the supermarket industry, transport station, spe-cialty goods and tourism and catering sectors. In this thesis, supermarket supervisors were interviewed. This thesis was conducted as a qualitative study, in which the research material was compiled and analyzed. The research method was a semi-structured interview otherwise known as a thematic interview. In addition to Arina’s HR Director and Development Manager, six Arina supervisors were interviewed on the topics of well-being at work and how Arina has supported its management staff during the Covid-19 period. Arina’s supervisors were interviewed in person with measures taken to ensure their anonymity.
The results of this thesis indicated that the interviewees generally experienced well-being at work and Covid-19 had not influenced their work as much as one might have expected. Arina’s support measures were con-sidered sufficient, only a small number of development proposals arose in the interviews. The themes of self-knowledge and self-management features proposals arose in the interviews. The themes of self-knowledge and self-management featured in the interview and a connection between them and good man-agerial work could be found.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste