Golfravintola X:n liiketoimintasuunnitelman kehittäminen
Hirvonen, Panu (2020)
Hirvonen, Panu
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121027452
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121027452
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli ravintola yrittäjän liiketoimintasuunnitelman kehittäminen. Työn aihe syntyi yhdessä ravintoloitsija X:n kanssa, koska hän koki tarvitsevansa laadukkaamman liiketoimintasuunnitelman kasvavan liiketoimintansa myötä. Yrittäjä X oli jo toiminuterään golfkentän ravintoloitsijana kolmen vuoden ajan, mutta keväällä 2020 yrittäjä siirtyi suuremman golfkentän ravintoloisijaksi. Lähes kolminkertaiseksi kasvavan liiketoiminnan tuomat haasteet loivat tarpeen yrityksen liiketoimintasuunnitelman kehittämisestä. COVID-19 viruksen aiheuttama poikkeustila toi omat haasteensa kehitystyöhön, mutta myös painosti uusien palvelumallien kokeilemisen, jotka olivat liiketoimintasuunnitelman kehittämisen keskiössä. Kehittämisen tuloksena yritykselle syntyikin uusi palvelutuote.Opinnäytetyön tietoperustana perehdyin syvällisesti teoriaan ja yrittäjän nykyisen liiketoimin-tasuunnitelman sisältöön ja sen yleiseen toimivuuteen yrityksen liiketoiminnan suunnannäyttäjänä. Opinnäytetyön teorian viitekehys perustuu liiketoimintasuunnitelmaan liittyvään kir-jallisuuteen ja verkkosivuihin. Teoriassa esitetään ravintola X:n liiketoimintasuunnitelman tärkeimmät osa-alueet kokeneemman ravintoloitsijan näkökulmasta. Kehitystehtävä toteutettiin projektimuotoisena opiskelijan ja toimeksiantajan yhteistyönä ja sen tutkimuksellinen lähestymistapa oli toimintatutkimus.Liiketoimintasuunnitelman kehittämisen tuloksena syntyi Masterchef –ruokaboksi. Ruokaboksisisältää esivalmistetun 3-5 ruokalajin illallisen, jonka asiakas vain viimeistelee kotona. Ideana on tarjota ruokaelämys myös poikkeuksellisena aikana kotona nautittuna. Toimeksiantaja sai opinnäytetyöstä myös uusia ideoita ja ajatuksia liiketoimintansa kehittämiseen, vaikka ei täysin laatinutkaan uutta liiketoimintasuunnitelmaa. Suosittelin toimeksiantajaa jatkamaan kuitenkin nykyisen liiketoimintasuunnitelman kehittämistä.