Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Lapsiperheiden ravitsemus – materiaalia Martoille

Leisti-Johansson, Sirpa-Sisko (2020)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö (1.888Mt)
Lataukset: 


Leisti-Johansson, Sirpa-Sisko
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121829642
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on toteutettu yhteistyössä Marttaliiton kanssa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää lapsiperheiden parissa työskentelevien Marttojen kotitalousasiantuntijoiden käyttämää ohjausmateriaalia. Tavoitteena oli tuottaa materiaalia Marttojen kotitalousasiantuntijoiden ohjauksen tueksi sekä edistää osaltaan lapsiperheiden ravitsemuksellista hyvinvointia. Lapsiperheessä rutiinit sujuvoittavat arkea ja säännölliset ruoka-ajat auttavat muodostamaan päivärytmin. Kun lapsi sairastaa ruoka-aineallergiaa, saattaa perheen arjessa ilmetä ruoanvalmistukseen ja ruokailuun liittyviä haasteita. Perheiden arjen sujumista voidaan tukea antamalla perheille tietoa heille haastetta aiheuttavasta aiheesta.

Opinnäytetyö on toiminnallinen ja siihen kuuluu kirjallinen rapotti sekä Marttojen käyttöön tuotettu opas. Oppaan aihetta varten toteutettiin yhteiskehittämisen menetelmää hyödyntäen Marttojen kotitalousasiantuntijoille kysely, jonka tulosten ja aiempien tutkimusten perusteella oppaan aiheeksi muodostui kananmuna-allergia. Aiheenvalinnan jälkeen muodostettiin opas, joka sisältää tietoa kananmuna-allergiasta ja ehdotuksia vaihtoehdoista kananmunan korvaamiseen ruoanvalmistuksesta. Oppaasta pyydettiin palautetta kotitalousasiantuntijoilta. Oppaan sisältö sai positiivista palautetta, kun taas visuaalista ilmettä muokattiin palautteen perusteella.

Yhteiskehittäminen toteutui kyselyn perusteella tapahtuneen aiheen valinnalla sekä oppaan ensimmäiseen versioon palautteen perusteella tehdyillä muutoksilla. Kyselyn perusteella voi päätellä kotitalousasiantuntijoilla olevan käyttöä monenlaiselle lisämateriaalille. Myös kotitalousasiantuntijoiden asiakkaiden näkökulmaa voisi olla syytä tarkastella. Jatkokehittämisehdotuksena olisi opinnäytetyössä tuotetun oppaan käytettävyyden arviointi.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste