Hävikkiraportin datan varmistaminen
Nurminen, Nico (2021)
Nurminen, Nico
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101151283
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202101151283
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Vaasan Oy:n Vantaan leipomon hävikki raportin luotettavuutta sekä selvittä työntekijöiden osaamisen tasoa järjestelmään liittyen. Uusi järjestelmä on osa Vaasan Oy:n omistavan Lantmännen Oy:n hanketta, jossa pyritään saamaan jokaiselle toimipisteelle vastaavanlaiset järjestelmät. Tehtävänä oli seurata uuden järjestelmänkäyttöönottoa, paikantaa ongelmakohtia sekä korjata mahdollisia virheraportointeja.
Opinnäytetyön aikana selvitettiin työntekijöiden osaamisen tasoa uuteen järjestelmään, jos puutteita löytyy, pyritään ne korjaamaan yhdessä työntekijöiden kanssa. Opinnäytetyön teoriaosuudessa tutustuttiin yleisesti ruokateollisuuden hävikkiin sekä sen ympäristövaikutuksiin. Teoriaosuudessa käytiin myös läpi, miten esimerkiksi yrityksen hävikkiä voidaan hyödyntää muihin käyttötarkoituksiin.
Opinnäytetyön toiminnallinen osa toteutettiin leipomolla Vantaalla. Osaamisen seuranta toteutettiin tuotevaihtoja seuraamalla sekä keskustelemalla työntekijöiden kanssa. Datan varmistamiseksi, tuotantoketjun todellinen hävikki selvitettiin ja laskettiin uuden järjestelmän avulla. Uuden järjestelmän tuloksia verrattiin sen jälkeen vanhan järjestelmän tuloksiin.
Tutkimuksen tuloksena työntekijöiden virheet vaikuttivat raportoinnin luotettavuuteen. Tuotteiden vaihdot järjestelmään unohtuivat tai sen tarpeellisuudesta ei tiedetty. Uuden järjestelmän raportoinnista löydettiin monia virheitä joiden takia raportti ei ollut luotettava. Tuotantoketjun hävikin lähteet saatiin selvitettyä, joiden avulla todellisen hävikin laskeminen myöhemmin onnistui tarkemmin.
Projektissa onnistuneita asioita olivat henkilöstön virheiden löytäminen sekä niiden poistaminen uudelleen perehdyttämällä. Datan varmistamiseen saimme selvitettyä monia ongelmia joiden takia tuotannon hävikkiraportti ei ollut luotettava. Projektin aikana korjasimme yhdessä huoltajien kanssa löydettyjä ongelmia, jonka ansiosta järjestelmä saatiin luotettavammaksi.
Opinnäytetyön aikana selvitettiin työntekijöiden osaamisen tasoa uuteen järjestelmään, jos puutteita löytyy, pyritään ne korjaamaan yhdessä työntekijöiden kanssa. Opinnäytetyön teoriaosuudessa tutustuttiin yleisesti ruokateollisuuden hävikkiin sekä sen ympäristövaikutuksiin. Teoriaosuudessa käytiin myös läpi, miten esimerkiksi yrityksen hävikkiä voidaan hyödyntää muihin käyttötarkoituksiin.
Opinnäytetyön toiminnallinen osa toteutettiin leipomolla Vantaalla. Osaamisen seuranta toteutettiin tuotevaihtoja seuraamalla sekä keskustelemalla työntekijöiden kanssa. Datan varmistamiseksi, tuotantoketjun todellinen hävikki selvitettiin ja laskettiin uuden järjestelmän avulla. Uuden järjestelmän tuloksia verrattiin sen jälkeen vanhan järjestelmän tuloksiin.
Tutkimuksen tuloksena työntekijöiden virheet vaikuttivat raportoinnin luotettavuuteen. Tuotteiden vaihdot järjestelmään unohtuivat tai sen tarpeellisuudesta ei tiedetty. Uuden järjestelmän raportoinnista löydettiin monia virheitä joiden takia raportti ei ollut luotettava. Tuotantoketjun hävikin lähteet saatiin selvitettyä, joiden avulla todellisen hävikin laskeminen myöhemmin onnistui tarkemmin.
Projektissa onnistuneita asioita olivat henkilöstön virheiden löytäminen sekä niiden poistaminen uudelleen perehdyttämällä. Datan varmistamiseen saimme selvitettyä monia ongelmia joiden takia tuotannon hävikkiraportti ei ollut luotettava. Projektin aikana korjasimme yhdessä huoltajien kanssa löydettyjä ongelmia, jonka ansiosta järjestelmä saatiin luotettavammaksi.