Ruokapalvelut muutoksessa
Editoija
Mertanen, Enni
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-602-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-602-6
Tiivistelmä
Ruokapalvelut kuuluvat elämäämme päiväkotiruokailusta ikäihmisten ateriapalveluihin. Vuosi 2020 on ollut erilainen: ruokapalvelujen merkitys ja tärkeys on tullut näkyväksi. Ruokapalvelut huolehtivat lasten ruokailusta ja ruokakasvatuksesta päiväkodissa ja koulussa, työpaikkalounaista ja sairaalan potilasruokailusta, ravintola-aterioista, pizzoista ja pikaruoasta. Ruokapalvelujen eri sektoreilla on erilaisia kehitystarpeita.
Tämän kirjan tavoitteena on kuvata ruokapalvelujen kehittämistä opinnäytetöiden ja jo valmistuneiden opiskelijoiden työllä, ja tuoda joitain apuvälineitä tai ideoita helpottamaan jatkuvaa kehittämistä.
Ruokapalvelu käsitteenä kattaa kaikki erilaiset ruokapalvelujen sektorit ravintoloista julkisiin kouluruokailuihin. Muutamia ruokapalvelujen monista kehittämiskohteista pohditaan tässä: ravitsemuksellinen laatu, kestävyys ja hävikin hallintaa. Esimerkkejä ruokapalvelujen kehittämisestä AMK-opinnäytetöissä sekä ruokapalvelujen kehittämiskohteista ja ravitsemusaiheista YAMK-opinnäytetöissä kuvataan.
Osan kaksi artikkelit kertovat kahden ammattikorkeakoulun hanketyöstä ruokapalvelujen kehittämisessä ja kahden kaupungin ruokapalvelujen kehittämisestä. Osa kolme keskittyy ruokapalvelujen kehittämiseen YAMK-opinnäytetöiden pohjalta.
Viimeinen, mutta ei vähäisin neljäs kappale käsittelee hospitalitykäsitettä ruokapalveluissa. Usein hospitality ymmärretään turhan kapeasti, eikä suomennos vieraanvaraisuus auta avaamaan kaikkia hospitalityn näkökulmia. Hospitable Meal -malli esitellään myös. Hospitalityn teoria on hyödyllinen kaikille marata-alan opiskelijoille.
Tämän kirjan tavoitteena on kuvata ruokapalvelujen kehittämistä opinnäytetöiden ja jo valmistuneiden opiskelijoiden työllä, ja tuoda joitain apuvälineitä tai ideoita helpottamaan jatkuvaa kehittämistä.
Ruokapalvelu käsitteenä kattaa kaikki erilaiset ruokapalvelujen sektorit ravintoloista julkisiin kouluruokailuihin. Muutamia ruokapalvelujen monista kehittämiskohteista pohditaan tässä: ravitsemuksellinen laatu, kestävyys ja hävikin hallintaa. Esimerkkejä ruokapalvelujen kehittämisestä AMK-opinnäytetöissä sekä ruokapalvelujen kehittämiskohteista ja ravitsemusaiheista YAMK-opinnäytetöissä kuvataan.
Osan kaksi artikkelit kertovat kahden ammattikorkeakoulun hanketyöstä ruokapalvelujen kehittämisessä ja kahden kaupungin ruokapalvelujen kehittämisestä. Osa kolme keskittyy ruokapalvelujen kehittämiseen YAMK-opinnäytetöiden pohjalta.
Viimeinen, mutta ei vähäisin neljäs kappale käsittelee hospitalitykäsitettä ruokapalveluissa. Usein hospitality ymmärretään turhan kapeasti, eikä suomennos vieraanvaraisuus auta avaamaan kaikkia hospitalityn näkökulmia. Hospitable Meal -malli esitellään myös. Hospitalityn teoria on hyödyllinen kaikille marata-alan opiskelijoille.