Theseus käyttökatko ma 22.4. klo 12 alkaen. Katko jatkuu 22.4. klo 15 asti ja on koko Theseuksen laajuinen. Lisäksi töiden käsittely ja syöttö on estetty ti 23.4. ainakin klo 12 asti. Theseus service break from Mon 22.4. at 12:00. The break will last until 15:00 on Mon 22.4. and is Theseus-wide. In addition, processing and uploading of work will be blocked until at least 12:00 on Tue 23.4.
Suuntana suositukset : Ravitsemussuositukset opiskelijoiden näkökulmasta sekä niiden toteutuminen opiskelijaravintolassa
Kuiri, Julia; Mäkinen, Annamari (2011)
Kuiri, Julia
Mäkinen, Annamari
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120717455
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120717455
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ammattikorkeakouluopiskelijoiden käsityksiä ja tietoa suomalaisista ravitsemussuosituksista sekä siitä, miten ravitsemussuosituksia toteutetaan ammattikorkeakoulun ravintolassa. Tavoitteena oli kuvata ajankohtaista tietoa terveellisistä ravitsemustottumuksista sekä nostaa esiin suomalaisten ravitsemussuositusten perusteet. Tehtävänä oli toteuttaa asiantuntijahaastattelu ja kysely ammattikorkekouluopiskelijoille.
Teoriaosuudessa käsiteltiin kattavasti viimeisiä suomalaisia ravitsemussuosituksia, jotka Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut Pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Työssä käytiin läpi yksittäisten ravintoaineiden tärkeyttä ja niiden saantisuosituksia. Lisäksi teoriaosuudessa käsiteltiin ravinnon ja liikunnan tasapainoa sekä ravitsemussuositusten toteuttamista käytännössä.
Opinnäytetyössä käytettiin sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista menetelmää. Kvalitatiivinen osio oli asiantuntijahaastattelu opiskelijaravintolan vuoroesimiehelle. Haastattelussa kysyttiin kuinka opiskelijaravintolassa toteutetaan ja valvotaan ravitsemussuositusten toteutumista. Kvantitatiivisena menetelmänä taas oli kysely ammattikorkeakouluopiskelijoille. Kyselyssä kartoitettiin kuinka paljon opiskelijat todellisuudessa tietävät ravitsemussuosituksista. Haastattelun ja kyselyn tulokset analysoitiin sisällönanalyysimenetelmällä sekä määrällisellä analyysilla.
Tutkimustulosten perusteella opiskelijat tunsivat ravitsemussuositukset pääpiirteittäin hyvin, mutta ravitsemusopetusta tulisi kuitenkin edelleen sisällyttää oppilaitosten opetussuunnitelmiin ja sen tärkeyttä tulisi korostaa. Tuloksista käy myös ilmi, että opiskelijaravintolassa on valmiiksi toimiva järjestelmä ravitsemussuositusten toteuttamiselle eikä sitä tarvitse muuttaa suuremmin. Opiskelijaravintolan ruokien terveellisyydestä riippumatta jokaisella on omien valintojen kautta mahdollisuus vaikuttaa ruokailutottumuksiinsa.
Teoriaosuudessa käsiteltiin kattavasti viimeisiä suomalaisia ravitsemussuosituksia, jotka Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut Pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Työssä käytiin läpi yksittäisten ravintoaineiden tärkeyttä ja niiden saantisuosituksia. Lisäksi teoriaosuudessa käsiteltiin ravinnon ja liikunnan tasapainoa sekä ravitsemussuositusten toteuttamista käytännössä.
Opinnäytetyössä käytettiin sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista menetelmää. Kvalitatiivinen osio oli asiantuntijahaastattelu opiskelijaravintolan vuoroesimiehelle. Haastattelussa kysyttiin kuinka opiskelijaravintolassa toteutetaan ja valvotaan ravitsemussuositusten toteutumista. Kvantitatiivisena menetelmänä taas oli kysely ammattikorkeakouluopiskelijoille. Kyselyssä kartoitettiin kuinka paljon opiskelijat todellisuudessa tietävät ravitsemussuosituksista. Haastattelun ja kyselyn tulokset analysoitiin sisällönanalyysimenetelmällä sekä määrällisellä analyysilla.
Tutkimustulosten perusteella opiskelijat tunsivat ravitsemussuositukset pääpiirteittäin hyvin, mutta ravitsemusopetusta tulisi kuitenkin edelleen sisällyttää oppilaitosten opetussuunnitelmiin ja sen tärkeyttä tulisi korostaa. Tuloksista käy myös ilmi, että opiskelijaravintolassa on valmiiksi toimiva järjestelmä ravitsemussuositusten toteuttamiselle eikä sitä tarvitse muuttaa suuremmin. Opiskelijaravintolan ruokien terveellisyydestä riippumatta jokaisella on omien valintojen kautta mahdollisuus vaikuttaa ruokailutottumuksiinsa.