Kouluruokailun kehittäminen Haagan peruskoulussa
Sutinen, Sari (2009)
Sutinen, Sari
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905082586
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200905082586
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on osa laajempaa kouluruokailuhanketta, joka liittyy Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamaan elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA:aan. Tämän opinnäytetyön pääongelma oli, miten kouluruokailua voitaisiin kehittää siten, että koululaiset söisivät enemmän lautasmallin mukaista kouluruokaa, kouluruokailu voitaisiin integroida enemmän opetukseen ja koululaisten suhtautuminen kouluruokailuun muuttuisi myönteisemmäksi. Tutkimuksessa oli kolme erityisnäkökulmaa: kasvatuksellinen näkökulma, ravitsemuksellinen näkökulma ja lautasmallinäkökulma.
Empiirinen aineisto kerättiin syys-lokakuussa 2007 Haagan peruskoulun oppilaille, vanhemmille ja opettajille/kouluterveydenhoitajalle/keittiöhenkilökunnalle laadituilla kyselylomakkeilla sekä kouluruokailuvastaavan haastatteluun tarkoitetulla teemahaastattelurungolla. Kyselylomakkeen täyttämisen yhteydessä oppilaille esiteltiin kouluruokailuhankkeeseen liittyvää materiaalia (lautasmallijuliste, tytöt & ruoka, pojat & ruoka, ravinto ja liikunta tasapainoon ja ota maidosta mallia -esitteet).
Kyselylomakkeeseen vastasi yhteensä 43 oppilasta, jotka olivat seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla. Näiden oppilaiden vanhemmilta saatiin vastauksia kyselylomakkeeseen yhteensä 27 kappaletta. Opettajilta, kouluterveydenhoitajalta ja keittiöhenkilökunnalta saatiin vastauksia yhteensä 11 kappaletta. Lisäksi kouluruokailuvastaavan kanssa suoritettiin teemahaastattelu. Kyselylomakkeiden vastaukset käsiteltiin ryhmittäin SPSS-ohjelmalla. Empiiristä SPSS-aineistoa analysoitiin jakaumien, keskiarvojen, moodien, mediaanien, ristiintaulukoiden, pylväsdiagrammien ja piirakkakuvioiden avulla.
Tulokseksi saatiin, että oppilaat syövät kouluruokaa lähes päivittäin. Pääruokaa syötiin yleisesti hyvin ja asenne kouluruokailua kohtaan on melko positiivinen. Salaatin, leivän ja ruokajuoman kulutusta sen sijaan voitaisiin hieman lisätä, jotta lautasmallin mukainen ateria toteutuisi entistä paremmin. Oppilaiden, vanhempien, opettajien ja kouluhenkilökunnan kehittämisehdotuksista nousi esiin toivomus monipuolisemmasta ja vaihtelevammasta valikoimasta koululounaalla etenkin salaatin ja leivän osalta. Lisäksi koululounaalle toivottiin hedelmiä ja marjoja. Kouluravintolasta kaivattiin rauhallisempaa ja viihtyisämpää ruokailuympäristöä sekä puhtautta.
Empiirinen aineisto kerättiin syys-lokakuussa 2007 Haagan peruskoulun oppilaille, vanhemmille ja opettajille/kouluterveydenhoitajalle/keittiöhenkilökunnalle laadituilla kyselylomakkeilla sekä kouluruokailuvastaavan haastatteluun tarkoitetulla teemahaastattelurungolla. Kyselylomakkeen täyttämisen yhteydessä oppilaille esiteltiin kouluruokailuhankkeeseen liittyvää materiaalia (lautasmallijuliste, tytöt & ruoka, pojat & ruoka, ravinto ja liikunta tasapainoon ja ota maidosta mallia -esitteet).
Kyselylomakkeeseen vastasi yhteensä 43 oppilasta, jotka olivat seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla. Näiden oppilaiden vanhemmilta saatiin vastauksia kyselylomakkeeseen yhteensä 27 kappaletta. Opettajilta, kouluterveydenhoitajalta ja keittiöhenkilökunnalta saatiin vastauksia yhteensä 11 kappaletta. Lisäksi kouluruokailuvastaavan kanssa suoritettiin teemahaastattelu. Kyselylomakkeiden vastaukset käsiteltiin ryhmittäin SPSS-ohjelmalla. Empiiristä SPSS-aineistoa analysoitiin jakaumien, keskiarvojen, moodien, mediaanien, ristiintaulukoiden, pylväsdiagrammien ja piirakkakuvioiden avulla.
Tulokseksi saatiin, että oppilaat syövät kouluruokaa lähes päivittäin. Pääruokaa syötiin yleisesti hyvin ja asenne kouluruokailua kohtaan on melko positiivinen. Salaatin, leivän ja ruokajuoman kulutusta sen sijaan voitaisiin hieman lisätä, jotta lautasmallin mukainen ateria toteutuisi entistä paremmin. Oppilaiden, vanhempien, opettajien ja kouluhenkilökunnan kehittämisehdotuksista nousi esiin toivomus monipuolisemmasta ja vaihtelevammasta valikoimasta koululounaalla etenkin salaatin ja leivän osalta. Lisäksi koululounaalle toivottiin hedelmiä ja marjoja. Kouluravintolasta kaivattiin rauhallisempaa ja viihtyisämpää ruokailuympäristöä sekä puhtautta.