NOPS 2010-2012-hanke Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa : Ammattiopiston opiskelijan ravitsemukseen liittyvä terveysosaaminen
Metsäranta, Tiina Marjaana (2011)
Metsäranta, Tiina Marjaana
Laurea-ammattikorkeakoulu
2011
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121518540
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011121518540
Tiivistelmä
NOPS 2010-2012-hanke nuoren työ- ja toimintakyvyn parantaminen ammattiopistoissa, ammattiopiston opiskelijan ravitsemukseen liittyvä terveysosaaminen
Opinnäytetyöni liittyy Laurea-ammattikorkeakoulun yhdessä useiden muiden toimijoiden kanssa 2010–2012 - toteuttamaan NOPS-hankkeeseen, jonka tavoitteena on uudistaa ammattiopistojen käytäntöjä terveyden edistämisen työ- ja toimintatavoissa. Opinnäytetyössäni pyrin selvittämään IMB-mallin pohjalta yksittäisen terveystapahtuman vaikutusta interventiona ammattiopistossa opiskelevan nuoren terveyden edistämiseksi. Tutkin myös, millaista on ammattiopistossa opiskelevien nuorten terveysosaaminen ennen ja jälkeen interventioiden. Tarkoituksena on lisäksi selvittää, minkälaisia terveystaitoja opiskelijoille muodostuu interventioiden aikana ja miten motivoituneita he olivat huolehtimaan terveydestään näiden interventioiden jälkeen. Tutkin myös terveystapahtuman käytännön toteutusta.
Opinnäytetyöni teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään nuorten terveysosaamisen lisäksi heidän ravitsemuskäyttäytymistään, sen merkitystä ja vaikutusta nuoren terveyteen. Valtakunnallisten ravitsemussuositusten lisäksi teoriaosuudesta ilmenee asiakaslähtöisen elämäntapaohjauksen ja terveysvalistuksen tärkeä merkitys nuoren terveysosaamisen ja oikeiden ravitsemustottumusten edistämisessä. Myös lapsuuden kodin ja terveyttä suosivan ympäristön vaikutus huomioidaan.
Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen. Tutkimuksen aineisto kerättiin strukturoiduilla kyselylomakkeilla, joihin vastasi 110 ammattiopiston opiskelijaa. Kysymykset olivat kaikille samat ja ne esitettiin samassa järjestyksessä, sekä ennen että jälkeen terveystapahtuman. Aineisto analysoitiin SPSS-tilasto-ohjelmalla ja tutkimustulokset ilmoitettiin prosenttijakaumina.
Tutkimustulokset osoittivat, että ammattiopiston nuorten terveystiedot ravitsemuksesta olivat melko hyvät jo ennen terveystapahtumaa. Tapahtuma lisäsi ja paransi monien terveystietämystä motivoiden heitä myös muuttamaan terveyskäyttäytymistään terveyttä edistävämmäksi. Opiskelijat kokivat tapahtuman tärkeänä ja kiinnostavana. Tapahtumaa voidaan pitää onnistuneena nuorten aktiivisen osannoton ja positiivisen vastaanoton johdosta.
Opinnäytetyöni liittyy Laurea-ammattikorkeakoulun yhdessä useiden muiden toimijoiden kanssa 2010–2012 - toteuttamaan NOPS-hankkeeseen, jonka tavoitteena on uudistaa ammattiopistojen käytäntöjä terveyden edistämisen työ- ja toimintatavoissa. Opinnäytetyössäni pyrin selvittämään IMB-mallin pohjalta yksittäisen terveystapahtuman vaikutusta interventiona ammattiopistossa opiskelevan nuoren terveyden edistämiseksi. Tutkin myös, millaista on ammattiopistossa opiskelevien nuorten terveysosaaminen ennen ja jälkeen interventioiden. Tarkoituksena on lisäksi selvittää, minkälaisia terveystaitoja opiskelijoille muodostuu interventioiden aikana ja miten motivoituneita he olivat huolehtimaan terveydestään näiden interventioiden jälkeen. Tutkin myös terveystapahtuman käytännön toteutusta.
Opinnäytetyöni teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään nuorten terveysosaamisen lisäksi heidän ravitsemuskäyttäytymistään, sen merkitystä ja vaikutusta nuoren terveyteen. Valtakunnallisten ravitsemussuositusten lisäksi teoriaosuudesta ilmenee asiakaslähtöisen elämäntapaohjauksen ja terveysvalistuksen tärkeä merkitys nuoren terveysosaamisen ja oikeiden ravitsemustottumusten edistämisessä. Myös lapsuuden kodin ja terveyttä suosivan ympäristön vaikutus huomioidaan.
Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen. Tutkimuksen aineisto kerättiin strukturoiduilla kyselylomakkeilla, joihin vastasi 110 ammattiopiston opiskelijaa. Kysymykset olivat kaikille samat ja ne esitettiin samassa järjestyksessä, sekä ennen että jälkeen terveystapahtuman. Aineisto analysoitiin SPSS-tilasto-ohjelmalla ja tutkimustulokset ilmoitettiin prosenttijakaumina.
Tutkimustulokset osoittivat, että ammattiopiston nuorten terveystiedot ravitsemuksesta olivat melko hyvät jo ennen terveystapahtumaa. Tapahtuma lisäsi ja paransi monien terveystietämystä motivoiden heitä myös muuttamaan terveyskäyttäytymistään terveyttä edistävämmäksi. Opiskelijat kokivat tapahtuman tärkeänä ja kiinnostavana. Tapahtumaa voidaan pitää onnistuneena nuorten aktiivisen osannoton ja positiivisen vastaanoton johdosta.