RAVITSEMUSNÄYTTELYN JÄRJESTÄMINEN VIEREMÄN YLÄKOULULAISILLE
Vidgren, Jaana (2012)
Vidgren, Jaana
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203223676
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201203223676
Tiivistelmä
Vieremäläisten yläkouluikäisten nuorten ravitsemus- ja terveystottumuksissa havaittiin puutteita vuoden 2010 valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulosten perusteella. Opinnäytetyön lähtökohtana oli huoli nuorten ruokatottumuksista. Työn tavoitteena oli järjestää ravitsemusnäyttely, jonka avulla peruskoulun 7.–9. luokkien oppilaille havainnollistettiin ravitsemuksen ja hyvinvoinnin yhteyttä. Tapahtumassa keskityttiin korostamaan täysipainoisen, kouluaikaisen ruokailun merkitystä oppilaan kokonaisvaltaisessa ravitsemuksessa. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Vieremän kunnan sivistystoimi, ja ravitsemusnäyttely toteutettiin lokakuussa 2011 Vieremän Kirkonkylän koululla.
Opinnäytetyö oli toiminnallinen kokonaisuus. Teoreettinen viitekehys muodostui yläkouluikäisten nuorten ravitsemusta määrittelevistä laeista, ravitsemussuosituksista, nuorten ruokatottumuksista tehdyistä tutkimuksista sekä ravitsemuskasvatuksen ja terveyden edistämisen keinoista. Näyttelyn suunnittelemiseen ja toteuttamiseen osallistui yhteistyökumppaneita kunnan sivistystoimesta, kouluterveydenhuollosta, hammashuollosta, ravitsemusterapiasta sekä ruokapalvelusta. Kohderyhmän ja yhteistyökumppaneiden näkemyksiä kartoitettiin järjestysasteikon mukaisella mielipidemittauksella. Yläkoululaisten palautteita saatiin 119 kappaletta ja aikuisten sidosryhmien vastauksia 26 kappaletta.
Valtaosa kohderyhmältä saaduista palautteista oli myönteistä. Nuoret näyttivät saaneen ravitsemusnäyttelystä hyödyllistä tietoa, joka sai heidät miettimään omia ruokatottumuksiaan. Aikuiset yhteistyökumppanit pitivät näyttelyä visuaalisesti onnistuneena ja kohderyhmälle sopivana. Palaute oli rohkaisevaa, koska murrosikäiset nuoret koettiin haasteellisena ikäryhmänä. Oikealla tavalla esitettynä ravitsemus- ja terveystieto näytti löytävän kohderyhmänsä, mutta työ vaati kaikkien koulun aikuisten kasvattajien, kotien sekä nuorten yhteistyötä onnistuakseen.
Opinnäytetyö oli toiminnallinen kokonaisuus. Teoreettinen viitekehys muodostui yläkouluikäisten nuorten ravitsemusta määrittelevistä laeista, ravitsemussuosituksista, nuorten ruokatottumuksista tehdyistä tutkimuksista sekä ravitsemuskasvatuksen ja terveyden edistämisen keinoista. Näyttelyn suunnittelemiseen ja toteuttamiseen osallistui yhteistyökumppaneita kunnan sivistystoimesta, kouluterveydenhuollosta, hammashuollosta, ravitsemusterapiasta sekä ruokapalvelusta. Kohderyhmän ja yhteistyökumppaneiden näkemyksiä kartoitettiin järjestysasteikon mukaisella mielipidemittauksella. Yläkoululaisten palautteita saatiin 119 kappaletta ja aikuisten sidosryhmien vastauksia 26 kappaletta.
Valtaosa kohderyhmältä saaduista palautteista oli myönteistä. Nuoret näyttivät saaneen ravitsemusnäyttelystä hyödyllistä tietoa, joka sai heidät miettimään omia ruokatottumuksiaan. Aikuiset yhteistyökumppanit pitivät näyttelyä visuaalisesti onnistuneena ja kohderyhmälle sopivana. Palaute oli rohkaisevaa, koska murrosikäiset nuoret koettiin haasteellisena ikäryhmänä. Oikealla tavalla esitettynä ravitsemus- ja terveystieto näytti löytävän kohderyhmänsä, mutta työ vaati kaikkien koulun aikuisten kasvattajien, kotien sekä nuorten yhteistyötä onnistuakseen.