Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Biosignaalimittaukset osana suurkeittiötyön fyysisen kuormittavuuden hallintaa tulevaisuudessa - case Myontec Oy

Louhevaara, Anna; Kotasaari, Eeva (2009)

 
Avaa tiedosto
Kotasaari_Eeva_Louhevaara_Anna.pdf (728.6Kt)
Lataukset: 


Louhevaara, Anna
Kotasaari, Eeva
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200908104112
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tarkoituksena on selvittää suurkeittiöissä tehtävän työn erityispiirteet sekä tarkastella suurkeittiötä toimintaympäristönä. Aihetta on rajattu siten, että esiin on tuotu erityisesti työn ja työympäristön kuormitustekijät. Tavoitteena on löytää vastaus siihen, miten suurkeittiötyön fyysinen kuormittavuus tulevaisuudessa muuttuu ja kuinka biosignaalimittauksia voidaan hyödyntää kuormituksen hallinnassa. Anturivaatteiden avulla tapahtuvat biosignaalimittaukset ovat työelämäkumppanimme Myontec Oy:n erityisosaamisaluetta. Opinnäytetyössä on tiedonhankintamenetelminä käytetty kirjallisuuskatsausta ja asiantuntijahaastatteluita. Tulevaisuudentutkimusta on tehty TopTen-listauksen, tulevaisuustaulukon ja skenaariomenetelmän avulla. Kerätyn teorian sekä asiantuntijahaastatteluiden pohjalta on muodostettu kolme erilaista tulevaisuuden skenaariota.

Suurkeittiötyön kuormittavuus syntyy työn ja työympäristön yhteisvaikutuksesta. Työssä kuormittavat erityisesti toistotyö ja taakkojen nostot sekä siirrot. Työympäristö on myös haasteellinen, koska työtä tehdään olosuhteissa, joissa on merkittäviä lämpötilanvaihteluita, kosteutta, vetoisuutta ja melua. Myös työtapaturmariski on korkea. Suurkeittiöissä tehtävä työ on muuttunut vain hieman viimeisten vuosikymmenten aikana. Merkittävimpiä muutoksia on aiheuttanut keittiöteknologian kehitys.

Myös tulevaisuudessa uudella keittiöteknologialla saattaa olla merkittävä rooli työn kuormituksen kannalta. Ensimmäinen vaihtoehtoinen tulevaisuudenkuva on teknologia-skenaario, jossa teknologian merkitys keittiöiden tuotantoprosesseissa korostuu. Toinen skenaarioista on todennäköinen tulevaisuusskenaario, jossa muuttujien kehityksen oletetaan jatkuvan samansuuntaisena tulevaisuudessakin. Skenaariossa korostuvat pula osaavasta työvoimasta ja väestön ikääntyminen, mutta toisaalta myös yleisen hyvinvoinnin lisääntyminen. Kolmas skenaarioista on uhkaskenaario. Ravitsemusalan ongelmia ovat muun muassa huono imago ja työntekijöiden heikko työkyky, joka vaikuttaa myös ruoan laatuun ja tätä kautta asiakasmääriin.

Työntekijöiden työhyvinvoinnin merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Myös tietoisuus uusien teknologisten sovellusten, kuten anturivaatteiden olemassaolosta lisääntyy. Lisääntyvä tieto ja kiinnostus edistää myös sulautetun tietotekniikan tuotekehitystä. Anturivaatteet tullaan näkemään tehokkaana keinona monitoroida työn kuormittavuutta työsuorituksen aikana. Anturivaatteiden toimivuutta keittiötyön kuormituksen tarkkailussa on jo alustavasti kartoitettu. Mittaustuloksista saatiin työsuorituksen kannalta merkittävää tietoa ja myös opinnäytetyömme tulokset vahvistavat ravitsemusalan olevan ehdottomasti alue, jolla anturivaateteknologiaa voidaan myös tulevaisuudessa hyödyntää.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste