Tulevaisuuden osaamistarpeet majoitus- ja ravitsemisalalla : case: Kouvolan seutu
Kaitarinne-Kunnari, Tuija (2012)
Kaitarinne-Kunnari, Tuija
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012053010853
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012053010853
Tiivistelmä
Osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnilla luodaan elinkeinoelämälle edellytyk-siä kehittää tuotteitaan ja palveluitaan. Osaamistarpeiden selvitystyö tuottaa tietoa, jonka avulla ammatillisessa koulutuksessa opetusta voidaan kehittää työelämän ammattitaitovaatimuksia vastaaviksi kaikilla koulutusasteilla. Valtakunnalliset tutkinnonperusteet antavat koulutukselle raamit ja tavoitteet, joita toteutetaan op-pilaitoskohtaisten opetussuunnitelmien muodossa. Kansainvälisesti ja valtakunnallisesti ammatillisia tutkintoja kehitetään työelämän näkökulmasta niin, että tutkinnot perustuvat osaamiseen ja työelämän toimintakokonaisuuksiin.
Tämän kehittämistyön tehtävänä on selvittää majoitus- ja ravitsemisalan ammatti-laisten tämän hetkisiä käsityksiä tulevaisuuden osaamistarpeista Kouvolan seudul-la. Työ on osa Osuko Kymenlaakso –hanketta, jossa kartoitetaan työelämän osaamistarpeita ammattiryhmittäin. Tavoitteena on saada näkemys siitä, minkä-laista osaamista työelämä edellyttää majoitus- ja ravitsemisalan ammattilaisilta ja miten Kouvolan seudulla tapahtuneet ja tulevat toimintaympäristön muutokset vaikuttavat osaamistarpeisiin. Työn tuottamaa tietoa on tarkoitus hyödyntää kou-lutussuunnittelussa ja opetussuunnitelmien sekä työelämäyhteistyön kehittämisen apuna. Työn aineisto kerättiin haastattelemalla ja haastattelut tallennettiin kvalifi-kaatioina Competence & Qualifications ( C&Q ) –osaamisenhallintajärjestelmään.
Työn tulokset on osaamistarpeiden ennakoinnin osalta eritelty substanssi- ja muu-hun osaamiseen. Majoitus- ja ravitsemisalalla tulevaisuudessa korostuvat sub-stanssiosaamisen kvalifikaatiot liittyvät asiakaspalvelu- ja myynti- ja markkinoin-titaitoihin sekä ruoanvalmistuksen kokonaisuuksien hallintaan. Muuhun osaami-seen liittyvät kvalifikaatiot näyttävät olevan substanssiosaamista tärkeämpiä. Nii-den osalta esille nousivat tieto- ja viestintätekniset taidot, ammattitaidon ylläpitä-minen ja kehittäminen sekä monitaitoisuus ja työn monialainen hallinta. Toimin-taympäristön muutokset muokkaavat osaamistarpeita. Tässä työssä niiden vaiku-tuksen voi nähdä esimerkiksi muun osaamisen kvalifikaatioiden korostumisena.
Tämän kehittämistyön tehtävänä on selvittää majoitus- ja ravitsemisalan ammatti-laisten tämän hetkisiä käsityksiä tulevaisuuden osaamistarpeista Kouvolan seudul-la. Työ on osa Osuko Kymenlaakso –hanketta, jossa kartoitetaan työelämän osaamistarpeita ammattiryhmittäin. Tavoitteena on saada näkemys siitä, minkä-laista osaamista työelämä edellyttää majoitus- ja ravitsemisalan ammattilaisilta ja miten Kouvolan seudulla tapahtuneet ja tulevat toimintaympäristön muutokset vaikuttavat osaamistarpeisiin. Työn tuottamaa tietoa on tarkoitus hyödyntää kou-lutussuunnittelussa ja opetussuunnitelmien sekä työelämäyhteistyön kehittämisen apuna. Työn aineisto kerättiin haastattelemalla ja haastattelut tallennettiin kvalifi-kaatioina Competence & Qualifications ( C&Q ) –osaamisenhallintajärjestelmään.
Työn tulokset on osaamistarpeiden ennakoinnin osalta eritelty substanssi- ja muu-hun osaamiseen. Majoitus- ja ravitsemisalalla tulevaisuudessa korostuvat sub-stanssiosaamisen kvalifikaatiot liittyvät asiakaspalvelu- ja myynti- ja markkinoin-titaitoihin sekä ruoanvalmistuksen kokonaisuuksien hallintaan. Muuhun osaami-seen liittyvät kvalifikaatiot näyttävät olevan substanssiosaamista tärkeämpiä. Nii-den osalta esille nousivat tieto- ja viestintätekniset taidot, ammattitaidon ylläpitä-minen ja kehittäminen sekä monitaitoisuus ja työn monialainen hallinta. Toimin-taympäristön muutokset muokkaavat osaamistarpeita. Tässä työssä niiden vaiku-tuksen voi nähdä esimerkiksi muun osaamisen kvalifikaatioiden korostumisena.