Yläkouluikäisten ravitsemuskäyttäytyminen ja suhde nautintoaineisiin : Case: Pielisjoen koulu Joensuu
Ikonen, Noora (2012)
Ikonen, Noora
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012053110983
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012053110983
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia yläkouluikäisten ravitsemuskäyttäytymistä ja ruoan käyttöä ja niihin vaikuttavia tekijöitä sekä nuorten päihteiden käyttöä. Opinnäytetyön tutkimusongelmina olivat Pielisjoen koulun 8.–9.-luokkalaisten oppilaiden ravitsemus- ja juomatottumukset, sekä päihteiden käyttö. Työllä haettiin tietoa siihen, minkälaisia aterioita oppilaat syövät päivän aikana ja minkälaisia ateriakokonaisuuksia he valitsevat, minkälaisia välipaloja he nauttivat, minkälaisia juomia he juovat, ja mitä päihteitä he käyttävät.
Opinnäytetyön tutkimuksen perusjoukkona olivat Joensuun Pielisjoen koulun 8.–9.-luokkalaiset oppilaat. Aineiston keräämiseen käytettiin survey-tutkimusta ja aineistot analysoitiin kvantitatii-visin menetelmin. Työn tuloksia verrattiin muihin tutkimuksiin, joista tärkeimpänä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämä kouluterveyskysely.
Kysely toteutettiin Pielisjoen koululla lokakuussa 2011. Kyselylomakkeita jaettiin kaikille 8.–9. -luokkalaisille, eli yhteensä 227 kappaletta, joista 206 lomaketta palautui hyväksyttävinä takaisin. Kyselyn tulokset osoittivat, että yläkouluikäisten ravitsemus on edelleen ongelmallista, vaikka kouluruokailua, ruuan laatua ja koulussa tarjottavia välipaloja on jo kehitetty paljon. Keskeisimpinä ongelmina tuloksista nousi esiin 8.-luokkalaisten tyttöjen kouluruuan syömättömyys, nuorten yksipuolinen ravitsemus, aterioiden korvaaminen välipaloilla ja toisen lämpimän ruuan väliin jättäminen. Kodin ja vanhempien vastuu nuorten ravitsemuksesta ja ravintoaineiden saannista korostuu entisestään mietittäessä, kuinka parantaa yläkouluikäisten ravitsemuksellista tilaa. Opinnäytetyölle hyvää jatkoa olisi selvittää syitä näihin tuloksista ilmikäyneisiin ongelmakohtiin.
Opinnäytetyön tutkimuksen perusjoukkona olivat Joensuun Pielisjoen koulun 8.–9.-luokkalaiset oppilaat. Aineiston keräämiseen käytettiin survey-tutkimusta ja aineistot analysoitiin kvantitatii-visin menetelmin. Työn tuloksia verrattiin muihin tutkimuksiin, joista tärkeimpänä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämä kouluterveyskysely.
Kysely toteutettiin Pielisjoen koululla lokakuussa 2011. Kyselylomakkeita jaettiin kaikille 8.–9. -luokkalaisille, eli yhteensä 227 kappaletta, joista 206 lomaketta palautui hyväksyttävinä takaisin. Kyselyn tulokset osoittivat, että yläkouluikäisten ravitsemus on edelleen ongelmallista, vaikka kouluruokailua, ruuan laatua ja koulussa tarjottavia välipaloja on jo kehitetty paljon. Keskeisimpinä ongelmina tuloksista nousi esiin 8.-luokkalaisten tyttöjen kouluruuan syömättömyys, nuorten yksipuolinen ravitsemus, aterioiden korvaaminen välipaloilla ja toisen lämpimän ruuan väliin jättäminen. Kodin ja vanhempien vastuu nuorten ravitsemuksesta ja ravintoaineiden saannista korostuu entisestään mietittäessä, kuinka parantaa yläkouluikäisten ravitsemuksellista tilaa. Opinnäytetyölle hyvää jatkoa olisi selvittää syitä näihin tuloksista ilmikäyneisiin ongelmakohtiin.