Perehdytys monimuotoisessa työyhteisössä osana strategista henkilöstöjohtamista - Esimerkkinä Ravioli Jorvi
Jouttunpää, Marita (2012)
Jouttunpää, Marita
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060411489
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060411489
Tiivistelmä
Opinnäytetyön pääongelma on selvittää, minkälaista on perehdytys monimuotoisessa työyhteisössä osana strategista henkilöstöjohtamista esimiesten ja henkilöstön kokemana. Esimerkkinä on Ravioli Jorvin henkilökunta. Lisäksi pohditaan, miten perehdytystä voitaisiin kehittää, jotta uuden työntekijän työpanos olisi henkilöstötuottavuuden näkökulmasta mahdollisimman nopeasti tavoiteltu.
Opinnäytetyön rakenne koostuu yritysesittelystä, teoreettisesta keskustelusta, tutkimusmenetelmistä sekä tutkimustuloksista. Teoreettinen viitekehys muodostuu strategisen henkilöstöjohtamisen, monimuotoisen työyhteisön ja perehdytyksen tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Lähteinä käytettiin mahdollisimman uutta saatavilla olevaa kirjallisuutta.
Opinnäytetyö on työelämälähtöinen kehittämisprojekti, johon aineisto kerättiin lauseentäydennyslomakkeella. Lauseentäydennyslomake, suomenkielinen + englanninkielinen, koostui kolmesta eri osiosta; vastaajatiedoista, monimuotoisuudesta työyhteisössä sekä perehdytyksestä. Vastaajaryhminä olivat Ravioli Jorvin esimiehet, suomenkieliset työntekijät sekä muunkieliset työntekijät. Lomakkeita jaettiin 40 kappaletta, joista palautui 26 kappaletta eli vastausprosentti oli 65. Saatujen tulosten perusteella perehdytyksessä tulisi huomioida monimuotoisuuden tekijöistä ikä, persoonallisuus, uskonto, kulttuuritausta ja kieli.
Ravioli Jorvin perehdytyksen kehittämisehdotuksina esitettiin mm. perehdytysmateriaalin laatiminen selkokieliseksi, perehdytyksen suunnittelu prosessinomaiseksi ja suomen kieli kaikille työntekijöille pakolliseksi. Sama perehdyttäjä tulisi olla koko perehdyttämisprosessin ajan. Keinoina on mentorointi osaksi arkipäivää eli opitaan toisilta ja dialogisen organisaatiokulttuurin ”viljeleminen”.
Rekrytointipäätös on aina strateginen henkilöstöjohtamisen päätös, jonka tavoitteena on turvata laadullisesti ja määrällisesti yritykseen sellainen henkilöstö, jota yrityksen visiointi edellyttää. Jokaista yrityksessä vapautuvaa paikkaa ei pidä automaattisesti täyttää, vaan tilanne on nähtävä mahdollisuutena kehittää yrityksen toimintaa.
Opinnäytetyön rakenne koostuu yritysesittelystä, teoreettisesta keskustelusta, tutkimusmenetelmistä sekä tutkimustuloksista. Teoreettinen viitekehys muodostuu strategisen henkilöstöjohtamisen, monimuotoisen työyhteisön ja perehdytyksen tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Lähteinä käytettiin mahdollisimman uutta saatavilla olevaa kirjallisuutta.
Opinnäytetyö on työelämälähtöinen kehittämisprojekti, johon aineisto kerättiin lauseentäydennyslomakkeella. Lauseentäydennyslomake, suomenkielinen + englanninkielinen, koostui kolmesta eri osiosta; vastaajatiedoista, monimuotoisuudesta työyhteisössä sekä perehdytyksestä. Vastaajaryhminä olivat Ravioli Jorvin esimiehet, suomenkieliset työntekijät sekä muunkieliset työntekijät. Lomakkeita jaettiin 40 kappaletta, joista palautui 26 kappaletta eli vastausprosentti oli 65. Saatujen tulosten perusteella perehdytyksessä tulisi huomioida monimuotoisuuden tekijöistä ikä, persoonallisuus, uskonto, kulttuuritausta ja kieli.
Ravioli Jorvin perehdytyksen kehittämisehdotuksina esitettiin mm. perehdytysmateriaalin laatiminen selkokieliseksi, perehdytyksen suunnittelu prosessinomaiseksi ja suomen kieli kaikille työntekijöille pakolliseksi. Sama perehdyttäjä tulisi olla koko perehdyttämisprosessin ajan. Keinoina on mentorointi osaksi arkipäivää eli opitaan toisilta ja dialogisen organisaatiokulttuurin ”viljeleminen”.
Rekrytointipäätös on aina strateginen henkilöstöjohtamisen päätös, jonka tavoitteena on turvata laadullisesti ja määrällisesti yritykseen sellainen henkilöstö, jota yrityksen visiointi edellyttää. Jokaista yrityksessä vapautuvaa paikkaa ei pidä automaattisesti täyttää, vaan tilanne on nähtävä mahdollisuutena kehittää yrityksen toimintaa.