Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Prosessien kehittäminen toimintotasolla kommunikatiivisen toimintatutkimuksen mene‎telmällä : Esimerkkinä Espoo Catering

Repola, Tuula (2012)

Avaa tiedosto
Repola_Tuula.pdf (864.7Kt)
Lataukset: 


Repola, Tuula
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012060511698
Tiivistelmä
Espoo Catering tuottaa ja järjestää Espoon kaupungin ruokapalvelut. Vuoden 2009 alussa Espoo ‎Cateringille annettiin toiminnan tehostamisvaatimus. Espoo Cateringissa haasteeseen vastattiin ‎muun muassa siten, että keittiöhenkilöstön mitoituksen laskemiseen kehitettiin uusi laskentamalli, ‎toimintolaskentamalli. Tavoitteena oli kehittää henkilöstömitoitus vastaamaan tämän päivän ‎tuotantotapoja ja lisätä näin toiminnan tuottavuutta. Mallilla pyritään mahdollisimman oikeisiin ‎henkilöstömääriin ja todelliseen työajan käyttöön sekä suunnitteluun keittiöissä. Mallin ‎kehittämisen pohjalle tehtiin ajankäyttötutkimusta koulujen keittiöissä. ‎

Prosessiajattelua sovelletaan julkishallinnollisten, hyötyä tavoittelemattomien organisaatioiden ‎tuloksellisuuden kehittämisessä. Toimintotasolla prosessien johtaminen ja kehittäminen on arkista ‎ja päivittäistä toimintaa yhteistoimin henkilöstön kanssa. Toimintaa pitää muuttaa pyrittäessä ‎parempaan suorituskykyyn ajan ja resurssien luomissa puitteissa. ‎

Kehittämishanketta toteutettiin kommunikatiivisen toimintatutkimuksen menetelmällä Espoo ‎Cateringin yhden koulun tuotantokeittiössä vuosina 2010–2011. Tutkimuskohde nimettiin tut-‎kimuksessa ’keittiö – x’, jotta tutkimuskohdetta ei voi tunnistaa. Tutkimuksen tavoitteena oli ‎kehittää toiminnan suunnittelu-, tuotanto- ja palveluprosesseja toimintotasolla niin, että ‎normaaliajan tilanteissa keittiössä selvitään mitoituksen mukaisella henkilöstömäärällä eikä ‎vuokratyövoimaa käytetä. Tavoitteena oli myös lisätä henkilöstön työhön sitoutumista ottamalla ‎heidät mukaan kehittämään omaa työtään. Hankkeessa tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan ‎käyttää tutkimuksen tekijän omalla vastuualueella ja laajemmalti Espoo Cateringissä kehitettäessä ‎prosesseja toimintotasolla. Hanke on käytännönläheinen ja perustuu omaan työtehtävään. Aihe on ‎ajankohtainen ja relevantti, vaikka aikaa tutkimushankkeen asettamisesta on kulunut.‎
‎ ‎
Tutkimuksessa selvisi, että prosessien toimivuutta ja läpimenoja keittiössä ’keittiö – x’ haittasi ‎tuotannon ylikuormittaminen ja töiden jakautuminen työntekijöiden kesken. Tuotannon ‎ylikuormittaminen lisäsi muun muassa turhia työvaiheita tuotantoprosessiin, joita mitoituksessa ei ‎ollut otettu huomioon. Tämä johti siihen, että aika on pois jollekin muulle toiminnolle varatusta ‎ajasta, jolloin ongelmaksi tuli työajan riittävyys. Toimenkuvien tarkastelun avulla selvitettiin sitä, ‎miten työt keittiössä on jaettu, koska tällä vaikutetaan työajan riittävyyteen ja työntekijöiden ‎jaksamiseen työssä. Keskeisimmistä tutkimuksen johdosta tehdyistä muutoksista mainittakoon, että ‎tuotantoprosessiin tehtiin parannuksia. Muun muassa ruoan lähettämistä purettiin, jolla vaikutettiin ‎prosessien toimivuuteen ja tehokkuuteen ja työaika saatiin riittämään eikä vuokratyövoimaa enää ‎normaaliajan tilanteissa keittiössä käytetty. Tähän osaltaan auttoi se, että prosessien johtamista ‎kehitettiin selkeyttämällä toiminnan suunnitteluprosessia. On huomattava, että työmäärä ja ‎tehtäviin tarvittava aika vaihtelee päivittäin. Hyvän suunnittelun merkitys tuli tutkimuksessa esille; ‎jos toimintaa ei suunnitella, aika kuluu vain johonkin ja työt kasaantuvat.‎
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste