Suurriistan arvoketju - Tie metsästä lautaselle
Frimodig, Jenni; Jauho, Heidi (2012)
Frimodig, Jenni
Jauho, Heidi
Saimaan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205259981
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205259981
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, mitä eri vaiheita suurriista käy läpi matkalla metsästä asiakkaan lautaselle ravintolassa. Näkökulmana tässä työssä käsitellään ravintola-alan näkökulmaa arvoketju-ajattelun rinnalla. Suurriistasta käsitellään vain hirveä, karhua ja villisikaa. Lähtökohtana tähän työhön oli ajankohtainen lakiuudistus hirvenlihan myynnin helpottumista koskien sekä arvoketjuajattelu. Arvoketju-ajattelua hyödyntäen selvitettiin, mitkä eri vaiheet vaikuttavat suurriistan lopulliseen arvoon ravintolassa ja mitkä ovat eniten arvoa nostattavat tekijät.
Opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista, eli laadullista tutkimusmenetelmää. Teoriaosuudessa käsitellään suurriistan läpikäymiä vaiheita kuten, metsästys, saaliin käsittely, toimitus, sekä ravintolan osuus osana arvoketjua. Tietoa hankittiin kirjoista, lehtiartikkeleista sekä Internetistä. Tutkimushaastatteluja tehtiin kolme kappaletta alan asiantuntijoille, joiden näkökulmat on sisällytetty työn teoriaosuuteen. Tutkimusongelmana oli selvittää, mitkä ovat suurriistan arvoketjun vaiheet, millä tavalla eri vaiheet vaikuttavat lihan lopulliseen arvoon ravintolassa ja mitä tapahtuu, jos jokin vaihe jää pois.
Tuloksena saatiin määriteltyä suurriistan arvoketju. Tutkimuksessa selvisi kuinka merkittävä osa alkuvaiheilla on metsässä. Alkuvaiheet ovat opinnäytetyön tekijöiden mielestä suurriistan arvoketjun välttämättömimmät ja tärkeimmät vaiheet. Kaikkien arvoketjun toimijoiden tulee ajatella arvoketjua kokonaisuutena, eikä vain omaa osuuttaan siinä, jotta asiakas saisi ravintolassa mahdollisimman ensiluokkaisen ruokaelämyksen.
Opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista, eli laadullista tutkimusmenetelmää. Teoriaosuudessa käsitellään suurriistan läpikäymiä vaiheita kuten, metsästys, saaliin käsittely, toimitus, sekä ravintolan osuus osana arvoketjua. Tietoa hankittiin kirjoista, lehtiartikkeleista sekä Internetistä. Tutkimushaastatteluja tehtiin kolme kappaletta alan asiantuntijoille, joiden näkökulmat on sisällytetty työn teoriaosuuteen. Tutkimusongelmana oli selvittää, mitkä ovat suurriistan arvoketjun vaiheet, millä tavalla eri vaiheet vaikuttavat lihan lopulliseen arvoon ravintolassa ja mitä tapahtuu, jos jokin vaihe jää pois.
Tuloksena saatiin määriteltyä suurriistan arvoketju. Tutkimuksessa selvisi kuinka merkittävä osa alkuvaiheilla on metsässä. Alkuvaiheet ovat opinnäytetyön tekijöiden mielestä suurriistan arvoketjun välttämättömimmät ja tärkeimmät vaiheet. Kaikkien arvoketjun toimijoiden tulee ajatella arvoketjua kokonaisuutena, eikä vain omaa osuuttaan siinä, jotta asiakas saisi ravintolassa mahdollisimman ensiluokkaisen ruokaelämyksen.