Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kylmävalmistus ruoantuotantomenetelmänä - Esimerkkinä Tuusulan kunnan kylmävalmistusprosessin kehittäminen

Filppa, Marjaana; Kotilainen, Riitta (2012)

 
Avaa tiedosto
FilppaKotilainen31lokakuuta2012.pdf (1.598Mt)
Lataukset: 


Filppa, Marjaana
Kotilainen, Riitta
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012110214870
Tiivistelmä
Julkisella puolella ammattikeittiöissä on viime vuosina tapahtunut paljon muutoksia ruoantuotantomenetelmissä. Kehitykseen on ollut syynä kuntien kiristynyt taloudellinen tilanne ja sen vuoksi tuotannon tehostaminen kilpailukykyiseksi on tullut tärkeäksi myös Tuusulan kunnan ruokapalveluille ja Espoo Cateringille, jotka ovat olleet tämän opinnäytetyön toimeksiantajia.

Tämän opinnäytetyön pääongelma on tutkia, miten ruoankylmävalmistusprosessia voidaan kehittää ammattikeittiöissä. Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus. Teoreettisessa osassa käydään läpi erilaiset ammattikeittiöt ja niissä käytettävät ruoanvalmistusmenetelmät. Ruokapalvelun toiminnot koostuvat erilaisista toisiinsa vaikuttavista prosesseista. Siksi on myös tärkeää selventää eri prosessien merkitystä ruokatuotannossa. Erityisesti keskityttiin ruoankylmävalmistukseen ruoanvalmistusmenetelmänä ja elintarviketurvallisuuteen. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna keskeiseksi asiaksi nousivat laatu- ja ravitsemusasiat. Ammattikeittiössä korostuu entistä enemmän tulevaisuudessa kestävä kehitys ja sen mukanaan tuoma energiatehokkuus sekä ennakkoluuloton työtapojen tarkastelu. Tulevaisuuden ammattikeittiöiden avoin tarkastelu tuottaa tietoa siitä, miten tulisi varautua mahdollisiin muutoksiin ympäristössämme ja samalla saada tietoa siitä, miten kehittää toimintaamme.

Empiirinen tutkimusaineisto hankittiin haastattelemalla Vihdin kunnan ruokapalvelupäällikköä ja ruokapalvelutyönjohtajaa Otalammen valmistuskeittiöltä sekä Tuusulan kunnan ravitsemispäällikköä Rykmentinpuiston keskuskeittiössä ja Mikkolan koulun palvelukeittiön työntekijöitä Tuusulassa. Benchmarkkausta tehtiin Vihdin kunnan ja Kymijoen ruokapalveluissa sekä Sodexon ruoankylmätuotantolaitoksessa Ruotsissa. Haastatteluja tehtiin laitetoimittajien ja tavarantoimittajien luona. Havainnointia suoritettiin Tuusulan kunnan ruokapalveluissa keskuskeittiöllä, missä ruoankylmävalmistus tapahtuu.

Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ruoankylmävalmistus tehostaa ja monipuolistaa keskuskeittiön toimintaa oleellisesti. Ruoankylmävalmistuksen avulla ammattikeittiöiden on helpompi toteuttaa kestävän kehityksen ja ekologisuuden periaatteita. Ruoankylmävalmistuksessa korostuu ruokaohjeen testaus ja tarkkuus sekä ruokaturvallisuudessa kylmäketjun katkeamattomuus. Ruoka-aineiden tulee olla laadultaan hyviä ja mielellään pakastettuja. Prosessiin valittavat työnteon menetelmät sekä nykyteknologian hyödyntäminen vaikuttavat olennaisesti prosessin tehostumiseen ja työntekijöiden jaksamiseen. Ruoankylmävalmistuksessa tuli esille myös se, että valmistus tulee jakaa selkeästi kahteen eri vaiheeseen. Ensin keskuskeittiö kokoaa ruoan esikäsitellyistä komponenteista. Toisessa vaiheessa palvelukeittiö kypsentää ruoan ja tarjoilee asiakkaalle. Asiakkaiden ja palvelukeittiön antama palaute on myös tärkeää ruoankylmävalmistusprosessin kehittymiselle. Tutkimuksen tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää ammattikeittiöiden ruoankylmävalmistusprosessia keskuskeittiöiden tuotantomenetelmäksi valittaessa ja tuotantoa kehitettäessä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste