Ammattikeittiötoiminnat ja niiden kehittäminen
Simonen, Marja-Leena (2021)
Simonen, Marja-Leena
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104074339
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104074339
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Julkisten ravintopalveluiden toiminta on laajentunut ruuanvalmistuksesta siivous-, toimitila- ja laitoshuollon tehtäviin. Tämä vuoksi on perustettu yhtiöitä ja liikelaitoksia, jotka tuottavat palveluitaan omistajilleen. Ruokapalvelutoiminnan kehittämisen ja tehostamisen vaikutukset näkyvät ruuanvalmistustoiminnan keskittämisenä suuriin tuotantokeittiöihin. Pienten tuotantokeittiöiden ruuanvalmistus siirretään suurempiin tuotantokeittiöihin ja kehitetään toiminta palvelukeittiöksi.
Kehittämistehtävässä tarkasteltiin Honkalampi-keskuksen ruokapalveluiden muutosta tuotantokeittiöstä palvelukeittiöksi. Tarkastelun kohteita olivat Honkalampi-keskuksen asumispalveluyksiköt ja ravintokeskus sekä Tikkamäen ravintokeskus. Niiden toimintaa tarkasteltiin luonnollisessa toimintaympäristössään toimintatapojen tarkkailulla, kyselyillä ja ateria- ja tuotetilaushistoriaan liittyvien dokumenttien avulla.
Kehittämiskohteeksi tarkastelun perusteella muodostui ateria- ja tuotepakkausprosessin kehittäminen sujuvammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Kehittämisen tuloksena syntyi tuotetilauspohja Web-mysli-tilausjärjestelmään, jossa huomioitiin Honkalampi-keskuksen asiakkaiden erityistarpeet. Suunnitellusta ja selkeästä tuotetilauspohjasta hyötyvät asiakas kuin myös Tikkamäen ravintokeskus, jossa tilauspohja toimii raaka-aineiden tilauspohjana tavarantoimittajilta.
Julkisten ravintopalveluiden toiminta on laajentunut ruuanvalmistuksesta siivous-, toimitila- ja laitoshuollon tehtäviin. Tämä vuoksi on perustettu yhtiöitä ja liikelaitoksia, jotka tuottavat palveluitaan omistajilleen. Ruokapalvelutoiminnan kehittämisen ja tehostamisen vaikutukset näkyvät ruuanvalmistustoiminnan keskittämisenä suuriin tuotantokeittiöihin. Pienten tuotantokeittiöiden ruuanvalmistus siirretään suurempiin tuotantokeittiöihin ja kehitetään toiminta palvelukeittiöksi.
Kehittämistehtävässä tarkasteltiin Honkalampi-keskuksen ruokapalveluiden muutosta tuotantokeittiöstä palvelukeittiöksi. Tarkastelun kohteita olivat Honkalampi-keskuksen asumispalveluyksiköt ja ravintokeskus sekä Tikkamäen ravintokeskus. Niiden toimintaa tarkasteltiin luonnollisessa toimintaympäristössään toimintatapojen tarkkailulla, kyselyillä ja ateria- ja tuotetilaushistoriaan liittyvien dokumenttien avulla.
Kehittämiskohteeksi tarkastelun perusteella muodostui ateria- ja tuotepakkausprosessin kehittäminen sujuvammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Kehittämisen tuloksena syntyi tuotetilauspohja Web-mysli-tilausjärjestelmään, jossa huomioitiin Honkalampi-keskuksen asiakkaiden erityistarpeet. Suunnitellusta ja selkeästä tuotetilauspohjasta hyötyvät asiakas kuin myös Tikkamäen ravintokeskus, jossa tilauspohja toimii raaka-aineiden tilauspohjana tavarantoimittajilta.