Ravinnon ennaltaehkäisevä vaikutus ylipainoon leikki-iässä : Opasvideo vanhemmille
Mattila, Jemina (2021)
Mattila, Jemina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052511233
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052511233
Tiivistelmä
Suomessa joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava. Syitä ylipainoon on useita, mutta ylivoimaisesti suurin syy on ruokaympäristön muuttuminen. Tarjolla on runsaasti energiatiheitä ruokia ja juomia, joiden ravintoarvo on huono. Lisäksi lasten liikkuminen on vähen-tynyt huomattavasti. Lasten ylipainoa voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä tehokkaasti terveiden elin-tapojen, kuten ravinnon avulla. Hyvinvointia edistävä ruokakulttuuri syntyy monen tekijän toimes-ta. Lapsille tarjottavan ruuan laadun lisäksi on hyvä huomioida ruokailuympäristö, huoltajan oma ruokailuesimerkki, sopivat annoskoot sekä ateriaväli.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota tietoa lasten ylipainosta ja lihavuudesta sekä terveellisen ravinnon merkityksestä ylipainon ennaltaehkäisyssä. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa video lasten hyvinvointia edistävästä ruokailusta päiväkodin vanhempainiltaan. Toimeksiantajana opin-näytetyöllä oli Liperin kunnan hyvinvointipalveluiden ja varhaiskasvatuksen hyvinvointipedagogi Reeta Raimoaho.
Opinnäytetyön produktiona toteutin opasvideon vastaamaan toimeksiantajan tarvetta. Videon toi-mivuutta ovat arvioineet pienten lasten vanhemmat sekä varhaiskasvatuksen henkilökunta. Palaut-teen perusteella video oli informatiivinen ja mielenkiintoinen. Lisäksi toivottiin lisää videoita lasten terveyteen liittyen. In Finland, one in every four boys and almost one in every five girls is overweight or obese. Several factors contribute to overweight in children, but the major reason is a change in the food environment. There are high calorie foods and drinks available in abundance with poor nutritional value. In addition, children’s activity levels have
decreased significantly. Overweight in early childhood can be effectively prevented through healthy lifestyles, such as diet. Food culture that promotes well-being consists of many factors. In addition to the quality of the food offered to the children, it is good to pay attention to the dining environment, the guardian’s own example of dietary habits,
appropriate portion sizes and meal intervals.
The purpose of the thesis was to gather information about overweight and obesity in children and the importance of a healthy diet in their prevention. The objective of the thesis was to produce a video guide for the parents’ evening on dietary habits that
promote well-being in children. The thesis was commissioned by Reeta Raimoaho from
Liperi Early Childhood Education Services.
A video guide was produced to meet the needs of the commissioning organisation. The functionality of the video was evaluated by the parents of small children and the early childhood education staff. Based on the feedback, the video was informative and
interesting. In addition, a wish was expressed that there should be more videos available on children’s health.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota tietoa lasten ylipainosta ja lihavuudesta sekä terveellisen ravinnon merkityksestä ylipainon ennaltaehkäisyssä. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa video lasten hyvinvointia edistävästä ruokailusta päiväkodin vanhempainiltaan. Toimeksiantajana opin-näytetyöllä oli Liperin kunnan hyvinvointipalveluiden ja varhaiskasvatuksen hyvinvointipedagogi Reeta Raimoaho.
Opinnäytetyön produktiona toteutin opasvideon vastaamaan toimeksiantajan tarvetta. Videon toi-mivuutta ovat arvioineet pienten lasten vanhemmat sekä varhaiskasvatuksen henkilökunta. Palaut-teen perusteella video oli informatiivinen ja mielenkiintoinen. Lisäksi toivottiin lisää videoita lasten terveyteen liittyen.
decreased significantly. Overweight in early childhood can be effectively prevented through healthy lifestyles, such as diet. Food culture that promotes well-being consists of many factors. In addition to the quality of the food offered to the children, it is good to pay attention to the dining environment, the guardian’s own example of dietary habits,
appropriate portion sizes and meal intervals.
The purpose of the thesis was to gather information about overweight and obesity in children and the importance of a healthy diet in their prevention. The objective of the thesis was to produce a video guide for the parents’ evening on dietary habits that
promote well-being in children. The thesis was commissioned by Reeta Raimoaho from
Liperi Early Childhood Education Services.
A video guide was produced to meet the needs of the commissioning organisation. The functionality of the video was evaluated by the parents of small children and the early childhood education staff. Based on the feedback, the video was informative and
interesting. In addition, a wish was expressed that there should be more videos available on children’s health.