Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Voiko syöpää ehkäistä ruokavalion avulla?

Montonen, Mari (2012)

 
Avaa tiedosto
Opinnaytetyo Mari Montonen.pdf (517.2Kt)
Lataukset: 


Montonen, Mari
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112716853
Tiivistelmä
MONTONEN, MARI Voiko syöpää ehkäistä ruokavalion avulla?
Opinnäytetyö 76 sivua + 11 liitesivua
Työn ohjaaja Elisa Yrjölä, Ttm
Toimeksiantaja Kymenlaakson Syöpäyhdistys ry
Marraskuu 2012
Avainsanat syöpä, ravinto, ravitsemus, ruokavalio

Joka kolmas suomalainen sairastuu tilastojen mukaan jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Tutkimusten mukaan monet syöpäsairauksista johtuu ravintotottumuksista. Syöpä on merkittävä kansansairaus, joten ravintotottumusten huomiointi syövän eh-käisyn välineenä on tärkeää.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää erilaisten tieteellisten artikkeleiden ja väitöskirjojen avulla ravitsemuksen yhteyttä syövän ehkäisyyn. Tässä opinnäytetyössä syövän ehkäisyn mahdollisuuksia tarkastellaan syöpäriskiä pienentävien ja sitä lisäävien ravintotekijöiden näkökulmasta.
Tämä opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto on kerätty kansainvälisistä terveys- ja ravitsemusalan lehdistä tieteellisten artikkeleiden muodossa, kotimaisten yliopistojen tietokannoista haetuista väitöskirjoista sekä aiheesta kertovasta kirjalli-suudesta. Aineisto on analysoitu induktiivisen sisällönanalyysimenetelmän avulla.
Tämän opinnäytetyön tulokset on jaettu kolmeen osaan: syöpäriskiä mahdollisesti vä-hentäviin elintarvikkeisiin, syöpäriskiä mahdollisesti lisääviin elintarvikkeisiin ja syö-päriskiä mahdollisesti sekä vähentäviin että lisääviin elintarvikkeisiin. Lisäksi on tar-kasteltu, miten näiden eri tavoin syöpäriskiin vaikuttavien elintarvikkeiden joukosta voi muodostaa syöpää ehkäisevän ruokavalion.
Syöpäriskiä mahdollisesti pienentäviä elintarvikkeita ovat muun muassa kaali, soija, tomaatti, valkosipuli, täysjyväviljat, sitrushedelmät ja vihreä tee. Vastaavasti riskiä mahdollisesti lisääviä elintarvikkeita ovat tutkimusten mukaan esimerkiksi teolliset li-havalmisteet, puhdistetut viljat ja tyydyttyneet rasvat. Syöpäriskiä samaan aikaan sekä mahdollisesti pienentäviä että lisääviä elintarvikkeita ovat muun muassa kala ja maito-tuotteet.
Tämä opinnäytetyö tulee hyödynnetyksi Kymenlaakson syöpäyhdistyksen käytössä. Tässä opinnäytetyössä saavutettujen tulosten pohjalta on tarkoitus koota opetusmateri-aalia Kymenlaakson syöpäyhdistyksen ryhmäopetustilaisuuteen. Opetustilaisuus on it-senäinen osa tekijän yhteistyötä syöpäyhdistyksen kanssa, eikä näin ollen ole osa opinnäytetyötä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste