Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • LAB-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • LAB-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

3-5-vuotiaiden lasten ruokailutottumukset

Reponen, Saara; Purhonen, Emilia (2021)

 
Avaa tiedosto
Opinnäytetyö.pdf (811.2Kt)
Lataukset: 


Reponen, Saara
Purhonen, Emilia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021083117279
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää 3–5-vuotiaiden lasten ruokailutottumuksia, ravitsemukseen liittyviä haasteita sekä ravitsemukseen ja ruokailuun liittyviä tuen tarpeita. Opinnäytetyö toteutettiin kyselylomakkeella, joka jaettiin yhteistyöpäiväkotiin lasten vanhemmille. Kyselyyn vastasi 130 perheestä 42 perhettä. Kyselylomake sisälsi 35 monivalintakysymystä ja viisi avointa kysymystä. Tutkimustuloksia peilattiin aikaisempaan teoria- ja tutkimustietoon, jonka pohjalta tehtiin opinnäytetyön johtopäätökset. Tulosten analysoinnissa käytettiin pääosin määrällistä analyysia, jonka avulla pyrittiin selvittämään ilmiöiden yleisyyttä ja esiintymistä numeroiden ja tilastojen avulla. Tutkimusaineiston analysoinnissa käytettiin Microsoft Excel – taulukkolaskentaohjelmaa ja aineiston analysoinnissa hyödynnettiin pääosin luokittelua.

Vastausten perusteella perheet olivat tietoisia ravitsemussuosituksista ja pyrkivät luomaan lapsilleen mahdollisimman terveelliset ja monipuoliset ravitsemustottumukset. Tutkimustulosten perusteella lasten ruokavaliot koostuivat useimmiten ravitsemussuositusten mukaisista ravintoaineista, jotka olivat tasapainossa keskenään. Perheiden ravitsemuksessa oli kuitenkin tutkimustulosten mukaan joitakin puutteita verrattaessa tuloksia ravitsemussuosituksiin. Kokonaisuudessaan perheiden ravitsemus oli kuitenkin lasten terveyttä ja kasvua edistävää.

Perheet olivat tyytyväisiä päiväkodissa tarjottavaan monipuoliseen ravintoon ja suurin osa vastaajista koki päiväkodin ruokailun tukevan kodin ruokavaliota sekä lapsen kasvua ja kehitystä. Vastausten mukaan perheet kokivat oman tulotasonsa ja kiireisen arjen vaikuttavan ruokavalintoihin. Perheet kertoivat tietävänsä mielestään tarpeeksi ravitsemussuosituksista. Kyselyn avulla saatiin tietoa perheiden ravitsemukseen liittyvistä haasteista ja tuen tarpeista. Tukea toivottiin muun muassa lapsen nirsoiluun ja uusien ruokien maisteluun.

Tutkimus antoi monipuolisen kuvan kyselyyn osallistuneiden perheiden ravitsemuksesta ja kotona esiintyvistä haasteista ravitsemukseen ja ruokailutilanteisiin liittyen. Tutkimuksesta saatujen tulosten avulla perheiden ravitsemukseen liittyviä haasteita voidaan ennaltaehkäistä ja tukea tulevaisuudessa entistä paremmin. Jatkotutkimusta voisi suunnata tarkastelemaan varhaiskasvattajien näkemyksiä ja kokemuksia varhaiskasvatuksen ravitsemustottumuksista, ravitsemuskasvatuksesta sekä siihen liittyvistä haasteista.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste