Elintarvikeviennin aakkoset. Elintarvikeviennin osaaminen kasvuun -hankkeen satoa
Editoija
Pöllänen, Elina
Römer-Paakkanen, Tarja
Alatalo, Sari
Kraft, Marru
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-381-5
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-381-5
Tiivistelmä
Suomen elintarvikealan tuotannosta vain noin 15 prosenttia menee vientiin. Yhtenä syynä elintarvikealan kotimarkkinaorientaatioon ja vaatimattomaan vientiin pidetään yritysten kansainvälisen myynti- ja markkinointiosaamisen puutetta (Mäkelä 2017). Osaamisen tarve on kasvava, ja panostuksia tarvitaan sekä elintarvikealalla jo toimivien että uusien elintarvikeviennin osaajien koulutuksen lisäämiseen (Mäkelä 2017).
Tähän elinkeinoelämän tuomaan kehittämistarpeeseen vastattiin ammattikorkeakoulujen yhteistyössä suunnittelemilla ja toteuttamilla elintarvikeviennin koulutuspiloteilla. Elintarvikkeiden vientiprosessi ja sen osaamistarpeet ovat moninaiset. Elintarvikealan erityispiirteitä ja työelämän osaamistarpeita vastaaviksi suunnitellut koulutukset olivat käytännönläheisiä, ja kouluttajat olivat alan toimijoita. Tavoitteena oli tutustuttaa alan vientiprosessiin, sen vaiheisiin ja keskinäisiin riippuvuksiin ja tarjota kattavat perustiedot elintarvikealan yrityksessä toimimiseen. Pilotoidut koulutukset vakiintuvat pysyväksi koulutukseksi ja tulevat avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaan syksyllä 2022.
Tähän elinkeinoelämän tuomaan kehittämistarpeeseen vastattiin ammattikorkeakoulujen yhteistyössä suunnittelemilla ja toteuttamilla elintarvikeviennin koulutuspiloteilla. Elintarvikkeiden vientiprosessi ja sen osaamistarpeet ovat moninaiset. Elintarvikealan erityispiirteitä ja työelämän osaamistarpeita vastaaviksi suunnitellut koulutukset olivat käytännönläheisiä, ja kouluttajat olivat alan toimijoita. Tavoitteena oli tutustuttaa alan vientiprosessiin, sen vaiheisiin ja keskinäisiin riippuvuksiin ja tarjota kattavat perustiedot elintarvikealan yrityksessä toimimiseen. Pilotoidut koulutukset vakiintuvat pysyväksi koulutukseksi ja tulevat avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaan syksyllä 2022.