Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Uuden tuotteen riskien kartoitus elintarvikealan tuotantoprosessissa

Strandberg, Emmi (2021)

 
Avaa tiedosto
Strandberg_Emmi.pdf (1.718Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Strandberg, Emmi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021110919585
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin suomalaiselle elintarvikealan yritykselle, ja työn tarkoituksena on selvittää mitkä riskit liittyvät uuteen elintarvikelaatuisen kasviproteiinin prosessiin sekä tämän pohjalta laatia toimiva riskien kartoitusmenetelmä tähän uuteen prosessiin. Työn tavoitteena oli laatia toimeksiantajalle toimiva riskien kartoitusmenetelmä, joka sopii yrityksen uuteen prosessiin. Riskien kartoitusmenetelmän laatimisen tavoitteena on yhdenmukainen menetelmä jo yrityksessä olemassa olevan kanssa. Riskienkartoitusmenetelmän tavoitteena on helpottaa yritystä arvioimaan riskejä sekä saada nämä olemassa olevat riskit hallintaan mahdollisimman hyvin.

Teoriaosuudessa kuvattiin ensin omavalvonta ja HACCP-periaatteet, seuraavana vaarat sekä riskejä, riskien hallintaprosessi ja hallintamenetelmät. Työssä otettiin myös teoreettinen katsaus kahteen työhön linkittyvään standardiin. Työssä on käyty läpi yrityksen tämän hetkistä Excel-taulukkopohjaista menetelmää kartoittaa riskejä. Uuteen prosessiin liittyvien riskien kartoitukseen tutkimusmenetelmänä käytettiin sekä kvalitatiivista tutkimusta että toiminnallista tutkimusta. Pohjana tälle uudelle riskien kartoitusmenetelmälle ja sen riskien kartoitukselle oli toimeksiantajan antama prosessikuvaus sekä toimiva menetelmä.

Tuloksena saatiin uudelle prosessille toimiva riskien kartoitusmenetelmä Excel-pohjalla. Tämä riskien kartoitusmenetelmä noudattaa yritykselle tuttua kaavaa ja sitä voidaan hyödyntää myös muissa prosesseissa.

Laadittu Excel-taulukko on hyvä työkalu ISO/IEC 31000 -standardin mukaiseen riskien hallintaa sekä auttaa yritystä minimoimaan prosesseissa olevat riskit. Tietysti tällä hetkellä tämä työkalu auttaa suppeasti ottaen huomioon vain prosessissa olevat riskit ja jatkossa riskienkartoitukseen olisi hyvä saada mukaan myös muita ulkopuolisia riskejä.
 
This bachelor´s thesis was made to Finnish food company and the meaning of this bachelor´s thesis is to clarify what kind of risks can be identified in this new process and based on that to create a functional risk analysis method for this new process of food qualified plant protein. The main goal of this thesis is to create a functional risk analysis method which suit to company´s new process The goal with this method is to facilitate the company for evaluate risks and to control the existing risks as good as possible.

In theoretical part of this thesis the first part was to describe self-regulation and the principles of HACCP, next part was dangers and risks, how to control risks and risk management methods. In this thesis there was also a theoretical review of two standards which are linked to this work. In the thesis the Excel-chart method has been examined and that method is used in the company nowadays. To chart the risks of this new process the method was qualitative research and functional research. The base of this new method and for analyze risks was the process description and the functional method given by the client.

The result was the functional risk analysis method for the new process with an Excel-chart. This risk analysis method is based on the client’s familiar formula, and it can also be used in other processes.

Drawn Excel-chart is a good tool to manage risks based on ISO/IEC 31000 standard and helps the company to minimize the risks in the processes. Of course, at present this tool helps narrowly considering only the risks in the process and in the future, it is good to get other external risks to the risk analysis.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste