Varastointitilatarpeiden ennakointi lopputuotteiden osalta : case: Yritys X
Rosberg, Kimmo (2021)
Rosberg, Kimmo
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112822171
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112822171
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli varastointitilatarpeiden ennakointi lopputuotteiden osalta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, pystyykö juoma-alan Yritys X toteuttamaan lopputuotevarastoinnin yrityksensä tiloissa sesongin aikana. Varastoitavien lopputuotteiden määrä perustui kohdeyrityksen kysyntäennusteisiin. Työn tarkoituksena oli kuvata lopputuotevarastoinnin nykytila ja tavoitetila. Samalla työssä kartoitettiin lopputuotevarastoinnissa ilmenneet haasteet ja annettiin niihin kehitysehdotuksia.
Opinnäytetyön ensimmäisessä teoriaosuudessa käsiteltiin varastointia ja erityisesti sellaisia asioita, jotka oleellisesti liittyivät lopputuotteiden varastointiin. Toisessa teoriaosuudessa käsiteltiin tuotannonohjausta. Tuotannonohjausta tarkasteltiin erityisesti tuotannonsuunnittelun näkökulmasta.
Opinnäytetyön empiriaosuus tehtiin laadullisena eli kvalitatiivisena tapaustutkimuksena. Työn kohteena oli juoma-alan Yritys X. Aineiston tiedonkeruussa käytettiin osallistuvaa havainnointia, kirjallisia lähteitä, yrityksen dokumentteja ja teemahaastatteluja. Teemahaastatteluiden perusteella selvitettiin kohdeyrityksen sesongin aikaisen loppu-tuotevarastoinnin nykytila, haasteet ja tavoitetila.
Tutkimuksesta saatujen tulosten mukaan Yritys X pystyi toteuttamaan sesongin aikaisen lopputuotevarastoinnin yrityksensä tiloissa tietyin ehdoin. Onnistuneen lopputuotevarastoinnin ehtoina oli oikeanlaisten lopputuotenimikkeiden ohjaaminen varmuusvarastoihin sekä kysyntäennusteiden toteutuminen.
Opinnäytetyön ensimmäisessä teoriaosuudessa käsiteltiin varastointia ja erityisesti sellaisia asioita, jotka oleellisesti liittyivät lopputuotteiden varastointiin. Toisessa teoriaosuudessa käsiteltiin tuotannonohjausta. Tuotannonohjausta tarkasteltiin erityisesti tuotannonsuunnittelun näkökulmasta.
Opinnäytetyön empiriaosuus tehtiin laadullisena eli kvalitatiivisena tapaustutkimuksena. Työn kohteena oli juoma-alan Yritys X. Aineiston tiedonkeruussa käytettiin osallistuvaa havainnointia, kirjallisia lähteitä, yrityksen dokumentteja ja teemahaastatteluja. Teemahaastatteluiden perusteella selvitettiin kohdeyrityksen sesongin aikaisen loppu-tuotevarastoinnin nykytila, haasteet ja tavoitetila.
Tutkimuksesta saatujen tulosten mukaan Yritys X pystyi toteuttamaan sesongin aikaisen lopputuotevarastoinnin yrityksensä tiloissa tietyin ehdoin. Onnistuneen lopputuotevarastoinnin ehtoina oli oikeanlaisten lopputuotenimikkeiden ohjaaminen varmuusvarastoihin sekä kysyntäennusteiden toteutuminen.