Salaattien valmistus osana ruokatuotantoprosessia : CASE Outokummun kaupungin ateriapalvelukeskus
Tukiainen, Hanna (2012)
Tukiainen, Hanna
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120217755
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120217755
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Outokummun kaupungin ateriapalvelukeskuksen salaattiosaston toimintaa. Erityisesti kiinnitettiin huomiota salaatin valmistusprosessien hygienian parantamiseen ja salaattien laadun kehittämiseen. Toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena laadittiin opas salaatinvalmistajille. Opas tulee toimimaan tukena nykyisille salaatintekijöille, ja sitä voi käyttää myös perehdyttämisoppaana uusille työntekijöille.
Tiedonkeruumenetelminä käytettiin havainnointia ja haastatteluja, joiden avulla selvitettiin kasvisten käsittelyssä ja salaattien valmisprosessissa olevia kehittämistarpeita. Havainnointijakso kesti noin viikon. Salaatintekijöitä myös haastateltiin.
Tulosten mukaan ongelmia oli salaattien ohjeissa, työskentelytavoissa ja työympäristön toimivuudessa. Oppaaseen koottiin keskeisiä ohjeita salaattien valmistusprosessista ja tietoa työskentelyhygieniasta. Opas sisältää myös salaattien valmistusohjeet, jotka muokattiin ja vakioitiin. Näin voidaan varmistaa salaattien hyvä ja tasainen laatu valmistuskerrasta toiseen. Jatkotutkimuksen aiheena voisi olla sosesalaattien valmistusprosessin kehittäminen.
Tiedonkeruumenetelminä käytettiin havainnointia ja haastatteluja, joiden avulla selvitettiin kasvisten käsittelyssä ja salaattien valmisprosessissa olevia kehittämistarpeita. Havainnointijakso kesti noin viikon. Salaatintekijöitä myös haastateltiin.
Tulosten mukaan ongelmia oli salaattien ohjeissa, työskentelytavoissa ja työympäristön toimivuudessa. Oppaaseen koottiin keskeisiä ohjeita salaattien valmistusprosessista ja tietoa työskentelyhygieniasta. Opas sisältää myös salaattien valmistusohjeet, jotka muokattiin ja vakioitiin. Näin voidaan varmistaa salaattien hyvä ja tasainen laatu valmistuskerrasta toiseen. Jatkotutkimuksen aiheena voisi olla sosesalaattien valmistusprosessin kehittäminen.