Erityisruokavalioita noudattavien asiakaskokemuksia Etelä-Karjalan ravintoloissa ja kahviloissa : erityisruokavalio-opas Holiday Club Saimaan käyttöön
Sinkko, Eveliina (2021)
Sinkko, Eveliina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112922263
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021112922263
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa tutkimus erityisruokavaliota noudattavien henkilöiden asiakaskokemuksista Etelä-Karjalan alueen ravintoloissa ja kahviloissa. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla, minkä tarkoituksena oli selvittää vastaajien tyytyväisyyttä erityisruokien tarjontaan, saatavuuteen, laatuun, sekä palvelun laatuun ja onnistumiseen. Lisäksi tarkoituksena oli laatia erityisruokavalio-opas toimeksiantajayritys Holiday Club Saimaan käyttöön, jotta yritys voisi parantaa omaa tietotaitoaan erityisruokien valmistamisesta ja tarjoilusta. Tutkimuksen tulokset antavat toimeksiantajalle näkökulmaa ja tietoa siitä, miten alueen asiakkaat kokevat erityisruokien tarjonnan Etelä-Karjalassa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin erityisruokavalioita, asiakastyytyväisyyttä, asiakaskokemusta, palvelukokemusta, sekä erityisruokavalioiden näkyvyyttä ravintola-alalla. Teoreettinen viitekehys koostui aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, artikkeleista sekä sähköisistä lähteistä.
Opinnäytetyön empiirinen osa toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Tutkimus toteutettiin Webropol-ohjelman kyselylomakkeella, joka oli avoinna viikon ajan elokuussa 2021. Kysely julkaistiin Facebookin Lappeenranta-, Imatra-, ja Gastrobar Saimaa -ryhmissä, jolloin se tavoitti kaikkiaan noin 44 500 ihmistä.
Tutkimustulosten perusteella erityisruokavalioiden tietämystä ja tarjontaa Etelä-Karjalan alueella olisi vielä tarvetta kehittää. Osa vastaajista koki, ettei erityisruokavalioita tunneta tarpeeksi hyvin, eikä ymmärretä, kuinka vaarallista väärien ruoka-aineiden syöminen on ruokarajoitteiselle. Vastaukset eivät kuitenkaan rajoittuneet pelkästään huonoihin kokemuksiin, sillä osa koki erityisruokavalioiden saatavuuden kohtuullisen hyväksi Etelä-Karjalassa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin erityisruokavalioita, asiakastyytyväisyyttä, asiakaskokemusta, palvelukokemusta, sekä erityisruokavalioiden näkyvyyttä ravintola-alalla. Teoreettinen viitekehys koostui aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, artikkeleista sekä sähköisistä lähteistä.
Opinnäytetyön empiirinen osa toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Tutkimus toteutettiin Webropol-ohjelman kyselylomakkeella, joka oli avoinna viikon ajan elokuussa 2021. Kysely julkaistiin Facebookin Lappeenranta-, Imatra-, ja Gastrobar Saimaa -ryhmissä, jolloin se tavoitti kaikkiaan noin 44 500 ihmistä.
Tutkimustulosten perusteella erityisruokavalioiden tietämystä ja tarjontaa Etelä-Karjalan alueella olisi vielä tarvetta kehittää. Osa vastaajista koki, ettei erityisruokavalioita tunneta tarpeeksi hyvin, eikä ymmärretä, kuinka vaarallista väärien ruoka-aineiden syöminen on ruokarajoitteiselle. Vastaukset eivät kuitenkaan rajoittuneet pelkästään huonoihin kokemuksiin, sillä osa koki erityisruokavalioiden saatavuuden kohtuullisen hyväksi Etelä-Karjalassa.