RAVITSEMUKSEN VAIKUTUS TYÖHYVINVOINTIIN – OPAS ISTUMATYÖLÄISELLE
Antikainen, Esa (2021)
Antikainen, Esa
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021113022746
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021113022746
Tiivistelmä
Suomalaisten ravitsemuksen haasteina on nykyisin erityisesti liiallinen ja vääränlaisen ruuan nauttiminen ja tästä aiheutuvien terveysongelmien ehkäiseminen. Ravitsemuksen parantamisella voidaan ehkäistä monia sairauksia ja tuettaisiin työssäjaksamista. Ravitsemussuosituksen mukaan tärkeimpiä muutoksia ovat rasvan laadun muuttaminen tyydyttyneestä rasvasta tyydyttymättömään ja parantaa hiilihydraattien laatua. Tärkeää olisi vähentää ravinnon energiatiheyttä ja lisätä ravintoainetiheyttä, tämä tarkoittaa rasvaisten ja sokeristen tuotteiden välttämistä ja syödä näiden tilalla paljon ravintoaineita sisältäviä tuotteita. Terveellisen ravitsemuksen kulmakivet ovat riittävyys, monipuolisuus ja laatu.
Työntekijällä on vastuu tehdä parhaansa terveyden, työkyvyn ja ammatillisen osaamisen ylläpitämiseksi yhdessä työnantajan kanssa. Oman terveyden parantamiseksi työhyvinvoinnin kannalta lähtökohtana toimii omatoimisuus. Toiminnan työhyvinvoinnin parantamiseen on lähdettävä jokaisesta itsestään.
Opinnäytetyön tarkoituksena on tukea hyvää ravitsemusta osana työhyvinvointia. Opin-näytetyön tavoitteena on lisätä tietoutta terveellisestä ravitsemuksesta. Opinnäytetyön tehtävänä on tuottaa Perussuomalaisten eduskuntaryhmälle sähköinen opas terveellisestä ravitsemuksesta, joka tukee työhyvinvointia. Jatkotutkimusta opinnäytetyöstä voitaisiin tehdä tarkastelemalla esimerkiksi unen tai stressin vaikutuksesta työhyvinvointiin.
Työntekijällä on vastuu tehdä parhaansa terveyden, työkyvyn ja ammatillisen osaamisen ylläpitämiseksi yhdessä työnantajan kanssa. Oman terveyden parantamiseksi työhyvinvoinnin kannalta lähtökohtana toimii omatoimisuus. Toiminnan työhyvinvoinnin parantamiseen on lähdettävä jokaisesta itsestään.
Opinnäytetyön tarkoituksena on tukea hyvää ravitsemusta osana työhyvinvointia. Opin-näytetyön tavoitteena on lisätä tietoutta terveellisestä ravitsemuksesta. Opinnäytetyön tehtävänä on tuottaa Perussuomalaisten eduskuntaryhmälle sähköinen opas terveellisestä ravitsemuksesta, joka tukee työhyvinvointia. Jatkotutkimusta opinnäytetyöstä voitaisiin tehdä tarkastelemalla esimerkiksi unen tai stressin vaikutuksesta työhyvinvointiin.