Z-sukupolven johtaminen ravintola-alalla : johtamisen trendit 2020-luvulla
Hulkko, Tiia (2021)
Hulkko, Tiia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425713
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425713
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee työelämän uusimman sukupolven, Z-sukupolven johtamista ravintola-alalla, sekä johtamisen trendejä 2020-luvulla. Työelämään saapuu aina parinkymmenen vuoden välein uusi joukko ajatuksiltaan samankaltaisia ihmisiä, jotka saapuessaan aiheuttavat ihmetystä, sekä haastavat vallalla olevat käytännöt ja johtamisrakenteet. Opinnäytetyön tavoitteena oli etsiä tietoa Z-sukupolven johtamisessa toimivista strategioista ja käytänteistä ravintola-alan esihenkilöiltä. Työllä haettiin tietoa ja hyviä käytänteitä, jotka ovat syntyneet itse johtamistyötä tehdessä. Työn tavoitteena oli tiedon kerääminen arjen johtamistyöstä ja sen modifiointi päälliköiden hyödyksi. Tutkimuksella selvitettiin, miten esihenkilöt ovat ratkaisseet ristiriitoja toimialan toimintatapojen ja nuorten odotuksien välillä työelämässä, sekä mikä korostuu ja on haasteena Z-sukupolven johtamisessa. Tavoitteena oli myös selvittää, millaista johtamista päälliköt pitävät toimivana Z-sukupolven kanssa.
Teoriaosuudessa perehdyttiin sosiaalisen sukupolven käsitteeseen, työelämän eri sukupolviin, sekä johtamisen trendeihin 2020-luvulla. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja se suoritettiin puolistrukturoiduin teemahaastatteluin ravitsemisalan esimiehille. Tutkimuksen tuloksissa valmentava johtajuus nähtiin tämän päivän johtamistyylinä, joka toimii kaikkien sukupolvien kanssa. Tuloksena oli, että esihenkilöiden täytyy ottaa johtamisessaan huomioon Z-sukupolven muuttuneet arvot ja työmoraali. Myöskin Z-sukupolven toiveet ja vapaa-aika tulee huomioida työvuorolistoja suunnitellessa, eikä heitä saa kuormittaa liiallisella työtuntimäärällä. Vapaa-ajan, merkityksellisyyden ja palautteen tärkeyden nähtiin korostuneen. Haasteena toimialalla koettiin ilta- ja viikonloppupainotteinen työ, jota ei voi tehdä silloin kun itseä huvittaa.
Opinnäytetyön lisäksi tuotin tuloksista tiivistetyn oppaan Z-sukupolvesta ja heidän johtamisestaan esihenkilöille avuksi, sekä esitysmateriaalin aiheesta, jonka avulla aihetta voidaan kouluttaa eteenpäin.
Teoriaosuudessa perehdyttiin sosiaalisen sukupolven käsitteeseen, työelämän eri sukupolviin, sekä johtamisen trendeihin 2020-luvulla. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja se suoritettiin puolistrukturoiduin teemahaastatteluin ravitsemisalan esimiehille. Tutkimuksen tuloksissa valmentava johtajuus nähtiin tämän päivän johtamistyylinä, joka toimii kaikkien sukupolvien kanssa. Tuloksena oli, että esihenkilöiden täytyy ottaa johtamisessaan huomioon Z-sukupolven muuttuneet arvot ja työmoraali. Myöskin Z-sukupolven toiveet ja vapaa-aika tulee huomioida työvuorolistoja suunnitellessa, eikä heitä saa kuormittaa liiallisella työtuntimäärällä. Vapaa-ajan, merkityksellisyyden ja palautteen tärkeyden nähtiin korostuneen. Haasteena toimialalla koettiin ilta- ja viikonloppupainotteinen työ, jota ei voi tehdä silloin kun itseä huvittaa.
Opinnäytetyön lisäksi tuotin tuloksista tiivistetyn oppaan Z-sukupolvesta ja heidän johtamisestaan esihenkilöille avuksi, sekä esitysmateriaalin aiheesta, jonka avulla aihetta voidaan kouluttaa eteenpäin.