Kokin ammatillinen perustutkinto ja ravintola-alan työnantajien odotukset
Seppänen, Suvi-Maria (2021)
Seppänen, Suvi-Maria
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425853
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425853
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, millaisia toiveita ja odotuksia ravintola-alan työnantajilla on vastavalmistuneita kokkeja ja heidän ravintola- ja catering-alan ammatillista peruskoulutustaan kohtaan. Tarkoituksena oli, että opinnäytetyön toimeksiantaja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia saisi työn avulla tietoa siitä, miten hyvin sen nykyinen kokkien ravintola- ja catering-alan ammatillinen peruskoulutus vastaa työelämän osaamistarpeita. Näin Omnia pystyisi ottamaan huomioon myös työnantajien odotukset kokkien koulutuksessaan, ja siten varmistamaan, että vastavalmistuneilla kokeilla olisi mahdollisimman hyvät eväät työelämään.
Opinnäytetyön tietoperusta koostui teoreettisesta viitekehyksestä ja menetelmäteoriasta. Teoreettisessa viitekehyksessä pohjustettiin ammatillista koulutusta, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa, kokin ammattia, ravintola-alan nykytilaa sekä tulevaisuuden ennakoituja osaamistarpeita lähteiden sekä havainnoin kautta saadun tiedon avulla. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusaineisto kerättiin kohderyhmältä puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla ja analysoitiin käyttäen sisällönanalyysin menetelmää. Lopuksi analysoinnin kautta saatuja tuloksia verrattiin teoreettisesta viitekehyksestä tiivistettyyn tietopohjan synteesiin.
Tutkimusaineiston analysoinnissa selvisi, että ravintola-alan työnantajat odottivat koulutuksen panostusta ja vastavalmistuneiden kokkien osaamista erityisesti henkilökohtaisten ominaisuuksien ja valmiuksien, asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitojen, ravintolatoiminnan johtamisen, ravintolaympäristössä työskentelyn sekä ruokaan liittyvän tietotaidon saralla. Lyhyemmin nämä osa-alueet voitiin tiivistää kahden yläotsikon alle; yleisiin työelämätaitoihin sekä ravintolassa työskentelyyn tarvittavaan osaamiseen. Aineistosta nousi esiin erityisesti se, että työnantajat eivät odottaneet uusilta kokeilta niinkään tiettyjen asioiden syvällistä tuntemusta, vaan pikemminkin laajaa ja monipuolista osaamista useassa eri asiassa. Siten nousi myös tärkeäksi odotukseksi se, että kokit olisivat saaneet työelämään siirtyessään riittävästi monipuolista kokemusta niin koulun kuin työssäoppimisjaksojenkin kautta.
Opinnäytetyön tutkimustuloksissa nousi esiin hyvin vähän sellaista, mitä tietopohjassa ei ollut jo etukäteen mainittu. Tutkimuksen avulla saatiin kuitenkin tietoa siitä, millaisia asioita työnantajat pitivät erityisen tärkeinä vastavalmistuneiden kokkien osaamista ajatellen, ja siten millaisia asioita he toivoisivat painotettavan koulutuksessa. Tulosten perusteella voitiin sanoa, että Omnian kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, millaisissa työssäoppimispaikoissa ravintola- ja catering-alan kokkiopiskelijat hakevat kokemusta, ja varmistaa, että opiskelijoiden saama osaaminen sekä valmiudet olisivat kaikilta osa-alueiltaan mahdollisimman monipuolisia ja kokonaisvaltaisia.
Opinnäytetyön tietoperusta koostui teoreettisesta viitekehyksestä ja menetelmäteoriasta. Teoreettisessa viitekehyksessä pohjustettiin ammatillista koulutusta, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa, kokin ammattia, ravintola-alan nykytilaa sekä tulevaisuuden ennakoituja osaamistarpeita lähteiden sekä havainnoin kautta saadun tiedon avulla. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusaineisto kerättiin kohderyhmältä puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla ja analysoitiin käyttäen sisällönanalyysin menetelmää. Lopuksi analysoinnin kautta saatuja tuloksia verrattiin teoreettisesta viitekehyksestä tiivistettyyn tietopohjan synteesiin.
Tutkimusaineiston analysoinnissa selvisi, että ravintola-alan työnantajat odottivat koulutuksen panostusta ja vastavalmistuneiden kokkien osaamista erityisesti henkilökohtaisten ominaisuuksien ja valmiuksien, asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitojen, ravintolatoiminnan johtamisen, ravintolaympäristössä työskentelyn sekä ruokaan liittyvän tietotaidon saralla. Lyhyemmin nämä osa-alueet voitiin tiivistää kahden yläotsikon alle; yleisiin työelämätaitoihin sekä ravintolassa työskentelyyn tarvittavaan osaamiseen. Aineistosta nousi esiin erityisesti se, että työnantajat eivät odottaneet uusilta kokeilta niinkään tiettyjen asioiden syvällistä tuntemusta, vaan pikemminkin laajaa ja monipuolista osaamista useassa eri asiassa. Siten nousi myös tärkeäksi odotukseksi se, että kokit olisivat saaneet työelämään siirtyessään riittävästi monipuolista kokemusta niin koulun kuin työssäoppimisjaksojenkin kautta.
Opinnäytetyön tutkimustuloksissa nousi esiin hyvin vähän sellaista, mitä tietopohjassa ei ollut jo etukäteen mainittu. Tutkimuksen avulla saatiin kuitenkin tietoa siitä, millaisia asioita työnantajat pitivät erityisen tärkeinä vastavalmistuneiden kokkien osaamista ajatellen, ja siten millaisia asioita he toivoisivat painotettavan koulutuksessa. Tulosten perusteella voitiin sanoa, että Omnian kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, millaisissa työssäoppimispaikoissa ravintola- ja catering-alan kokkiopiskelijat hakevat kokemusta, ja varmistaa, että opiskelijoiden saama osaaminen sekä valmiudet olisivat kaikilta osa-alueiltaan mahdollisimman monipuolisia ja kokonaisvaltaisia.