Oman elintarviketuotannon käyttöönoton tehostaminen kuntayhtymän sisäisessä toiminnassa
Juvonen, Toni; Bemerståhl, Jyri (2021)
Juvonen, Toni
Bemerståhl, Jyri
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425973
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121425973
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli toimeksiantajan, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän oman tuotannon raaka-aineiden käyttöasteen parantaminen ja tehostaminen toimeksiantajan omilla kampuksilla. Työn tavoitteena oli tuottaa kehityssuunnitelma osaksi kestävän kehityksen polkua. Kehityssuunnitelmassa avataan konkreettiset seuraavat askeleet oman raaka-aine käytön tehostamiseen.
Opinnäytetyön tietoperusta koostuu kestävästä kehityksestä, vastuullisuudesta, lähiruoasta ja luomusta. Kestävä kehityksen eri osa-alueet on tarkasteltu Keudan vastuullisuus strategian mukaisesti, mutta myös toisen asteen koulutuksen näkökulmasta. Keudan arvojen mukaisesti oman tuotannon käyttöönoton tehostaminen on mahdollisuus edistää tuotetun luomu- ja lähiruuan määrää saman kuntayhtymän sisällä. Oman tuotannon suurempi käyttöaste sisäisessä toiminnassa on yksi osa toimeksiantajan vastuullisuusstrategiaa.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa tutkimusaineisto kerättiin avoimella haastattelulla, lomakehaastattelulla sekä osallistuvalla havainnoinnilla. Tutkimusaineisto osoitti kolmen eri menetelmän käyttämisen olleen hyvä ratkaisu aineiston keräämiseen. Asiantuntijoiden avoimella haastattelulla saatiin ensikäden tietoa tutkimuksen kohteesta, näin oli mahdollista rakentaa tarkennettuja kysymyksiä verkkopohjaiseen lomakehaastatteluun. Lomakehaastattelussa avoimet kysymykset tuottivat riittävän aineiston mitä tarkennettiin osallistuvalla havainnoinnilla Saaren kartanolla.
Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin toimeksiantajalle kehityssuunnitelma, jolla kuvataan seuraavat askeleet puutarhan raaka-aineiden oman käytön tehostamisessa. Tutkimusaineistosta analysoitujen tulosten voidaan todeta samojen kriittisten pisteiden sekä haasteiden ohjaavan tilaajan ja toimittajan välistä yhteyttä. Kehityssuunnitelma kuvaa seuraavat askeleet oman käytön tehostamiseen. Toimeksiantajan mielestä työn tuotoksena tehtyä kehityssuunnitelmaa voidaan hyödyntää toimialojen välisessä yhteistyössä, osana Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän strategian toteutumista. Kehityssuunnitelma kokoaa yhteen kehityskohtia sekä tekee näkyväksi arjen toiminnan mahdollisuuksia.
Opinnäytetyön tietoperusta koostuu kestävästä kehityksestä, vastuullisuudesta, lähiruoasta ja luomusta. Kestävä kehityksen eri osa-alueet on tarkasteltu Keudan vastuullisuus strategian mukaisesti, mutta myös toisen asteen koulutuksen näkökulmasta. Keudan arvojen mukaisesti oman tuotannon käyttöönoton tehostaminen on mahdollisuus edistää tuotetun luomu- ja lähiruuan määrää saman kuntayhtymän sisällä. Oman tuotannon suurempi käyttöaste sisäisessä toiminnassa on yksi osa toimeksiantajan vastuullisuusstrategiaa.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa tutkimusaineisto kerättiin avoimella haastattelulla, lomakehaastattelulla sekä osallistuvalla havainnoinnilla. Tutkimusaineisto osoitti kolmen eri menetelmän käyttämisen olleen hyvä ratkaisu aineiston keräämiseen. Asiantuntijoiden avoimella haastattelulla saatiin ensikäden tietoa tutkimuksen kohteesta, näin oli mahdollista rakentaa tarkennettuja kysymyksiä verkkopohjaiseen lomakehaastatteluun. Lomakehaastattelussa avoimet kysymykset tuottivat riittävän aineiston mitä tarkennettiin osallistuvalla havainnoinnilla Saaren kartanolla.
Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin toimeksiantajalle kehityssuunnitelma, jolla kuvataan seuraavat askeleet puutarhan raaka-aineiden oman käytön tehostamisessa. Tutkimusaineistosta analysoitujen tulosten voidaan todeta samojen kriittisten pisteiden sekä haasteiden ohjaavan tilaajan ja toimittajan välistä yhteyttä. Kehityssuunnitelma kuvaa seuraavat askeleet oman käytön tehostamiseen. Toimeksiantajan mielestä työn tuotoksena tehtyä kehityssuunnitelmaa voidaan hyödyntää toimialojen välisessä yhteistyössä, osana Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän strategian toteutumista. Kehityssuunnitelma kokoaa yhteen kehityskohtia sekä tekee näkyväksi arjen toiminnan mahdollisuuksia.