Leivontatuotteiden kehittäminen Ravintola Lasipalatsiin
Hämäläinen, Jorma (2012)
Hämäläinen, Jorma
Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120718677
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120718677
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Ravintola Lasipalatsin keittiössä leivottavia tuotteita ja niiden laatua sekä leivontaprosesseja. Tavoitteena oli kehittää uusia leivontaohjeita ja lisätä henkilöstön osaamista keittiöleivonnassa sekä uusien raaka-aineiden käytössä. Reseptien kehittämi-sessä otettiin huomioon käytettävissä olevat raaka-aineet ja nykyiset keittiölaitteet.
Opinnäytetyö on toiminnallinen. Aineiston keruumenetelmiä olivat koeleivonnat, aistinvarainen arviointi ja havainnointi. Koeleivonnat suoritettiin Lasipalatsin keittiössä, koulun opetuskeittiössä ja Lieksan ammattiopiston opetuskeittiössä. Leivontakokeiluja tehtiin yhteensä n. 130.
Uudet leivonnaiset sopivat nykyaikaan ja ovat kehitetty erityisesti erityyppisten ruokien kanssa nautittavaksi. Muutamat leivistä ovat runsaskuituisia ja siten hyvin terveellisiä. Uudet leivontaprosessit ovat kuvattu opinnäytetyön tuotoksena syntyneessä oppaassa, joka sisältää myös uudet reseptit. Ohjeiden on jo käytännössä todettu soveltuvan hyvin Ravintola Lasipalatsin keittiön päivittäiseen leivontaan. Toimeksiantajan kuuluessa Ravintolakolmio ryhmään jatkotutkimukse-na voisi selvittää ohjeiden soveltumista ryhmän muiden yksiköiden jatkuvaan käyttöön.
Opinnäytetyö on toiminnallinen. Aineiston keruumenetelmiä olivat koeleivonnat, aistinvarainen arviointi ja havainnointi. Koeleivonnat suoritettiin Lasipalatsin keittiössä, koulun opetuskeittiössä ja Lieksan ammattiopiston opetuskeittiössä. Leivontakokeiluja tehtiin yhteensä n. 130.
Uudet leivonnaiset sopivat nykyaikaan ja ovat kehitetty erityisesti erityyppisten ruokien kanssa nautittavaksi. Muutamat leivistä ovat runsaskuituisia ja siten hyvin terveellisiä. Uudet leivontaprosessit ovat kuvattu opinnäytetyön tuotoksena syntyneessä oppaassa, joka sisältää myös uudet reseptit. Ohjeiden on jo käytännössä todettu soveltuvan hyvin Ravintola Lasipalatsin keittiön päivittäiseen leivontaan. Toimeksiantajan kuuluessa Ravintolakolmio ryhmään jatkotutkimukse-na voisi selvittää ohjeiden soveltumista ryhmän muiden yksiköiden jatkuvaan käyttöön.