Liiketoimintasuunnitelma kesäravintolalle
Vikman, Minja (2009)
Vikman, Minja
Laurea-ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911276358
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200911276358
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa toimiva liiketoimintasuunnitelma toimeksiantajalle, joka haluaisi perustaa Helsingin keskustaan kesäravintolan.
Opinnäytetyön teoriaosassa käsiteltäviä keskeisiä asioita ovat liikeidean kehittäminen, markkinoiden tutkiminen, kilpailijoiden määrittäminen ja analysointi, riskien kartoittaminen sekä markkinointisuunnitelman laatiminen. Opinnäytetyön pääongelmana olikin selvittää minkälainen on perustettavan kesäravintolan liiketoimintasuunnitelma, jolla toimeksiantaja voi perustaa uuden ravintolan. Teoriaosuudessa on käytetty apuna liiketoimintasuunnitelmasta, markkinoinnista sekä liiketoiminnasta kertovia teoksia. Lisäksi työhön on käytetty uudempaa tietoa Tilastokeskuksen sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n sivuilta.
Opinnäytetyön empiriaosuudessa on painopisteenä toimeksiantajan haastattelu, joka toteutettiin teemahaastattelun muodossa. Tarkoituksena oli saada selville toimeksiantajan mielipiteet sekä ideat perustettavaan kesäravintolaan liittyen vuorovaikutuksen avulla. Tutkijan tehtävänä oli siis suunnitella liikeidea ja strategiat sekä tehdä lopulliset päätökset toimintaan liittyvistä asioista.
Työn tuloksista voidaan päätellä, että ravintola-alalla on menossa laskusuhdanne ja tilanne ei tule ihan lähiaikoina parantumaan. Tulevasta ravintolaruuan arvonlisäveron laskustakin hyöty näkyy vasta pidemmällä aikavälillä. Kuitenkin ravintola-alalle on suhteellisen helppo päästä ja hyvällä konseptilla voi siellä pysyäkin. Suunnitelmien ja odotusten on oltava realistisia, jos haluaa luoda toimivan yrityksen.
Valmis opinnäytetyö tulee toimimaan apuna toimeksiantajalle yrityksen toimintaa käynnistettäessä. Liiketoimintasuunnitelmaa tulee päivittää jatkuvasti, jotta siitä saisi parhaan hyödyn.
Opinnäytetyön teoriaosassa käsiteltäviä keskeisiä asioita ovat liikeidean kehittäminen, markkinoiden tutkiminen, kilpailijoiden määrittäminen ja analysointi, riskien kartoittaminen sekä markkinointisuunnitelman laatiminen. Opinnäytetyön pääongelmana olikin selvittää minkälainen on perustettavan kesäravintolan liiketoimintasuunnitelma, jolla toimeksiantaja voi perustaa uuden ravintolan. Teoriaosuudessa on käytetty apuna liiketoimintasuunnitelmasta, markkinoinnista sekä liiketoiminnasta kertovia teoksia. Lisäksi työhön on käytetty uudempaa tietoa Tilastokeskuksen sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n sivuilta.
Opinnäytetyön empiriaosuudessa on painopisteenä toimeksiantajan haastattelu, joka toteutettiin teemahaastattelun muodossa. Tarkoituksena oli saada selville toimeksiantajan mielipiteet sekä ideat perustettavaan kesäravintolaan liittyen vuorovaikutuksen avulla. Tutkijan tehtävänä oli siis suunnitella liikeidea ja strategiat sekä tehdä lopulliset päätökset toimintaan liittyvistä asioista.
Työn tuloksista voidaan päätellä, että ravintola-alalla on menossa laskusuhdanne ja tilanne ei tule ihan lähiaikoina parantumaan. Tulevasta ravintolaruuan arvonlisäveron laskustakin hyöty näkyy vasta pidemmällä aikavälillä. Kuitenkin ravintola-alalle on suhteellisen helppo päästä ja hyvällä konseptilla voi siellä pysyäkin. Suunnitelmien ja odotusten on oltava realistisia, jos haluaa luoda toimivan yrityksen.
Valmis opinnäytetyö tulee toimimaan apuna toimeksiantajalle yrityksen toimintaa käynnistettäessä. Liiketoimintasuunnitelmaa tulee päivittää jatkuvasti, jotta siitä saisi parhaan hyödyn.