Mahlan keruu- ja tuotantojärjestelmä
Piiroinen, Hannu (2013)
Piiroinen, Hannu
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201301021019
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201301021019
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa koivuille soveltuva mahlankeruu- ja kuljetusjärjestelmä sekä mahlan jalostuslinja Kontiolahden Jakokoskelle. Samalla oli tarkoitus aloittaa pienessä määrin mahlan jalostaminen pelkästään suodattamalla, ilman pastörointia, pakastusta tai säilöntä- ja lisäaineita. Tutkimuksessa ja toteutuksessa sovellettiin muun muassa elintarvikekehitysyritys Foodwest Oy:n asiantuntemusta ja oman tiimin pragmaattista osaamista.
Ensiksi tehtävänä oli tutustua tarvittaviin tietoihin ja erilaisiin laitevaihtoehtoihin. Valinnat toteutettiin pienellä budjetilla. Useat kuljetus- ja tuotantolaitteet olivat toimivia, käytöstä poistettuja ja materiaaleiltaan elintarviketeollisuuteen sopivia. Lopuksi suunniteltiin ja toteutettiin mahlan valutusmenetelmä.
Tuloksena saatiin toimivat menetelmät mahlan valutukseen, keräämiseen ja kuljetukseen. Manuaalisen tuotantolinjan laitteilla valmistettiin tuotteita myyntiin Etelä-Suomeen.
Ongelmana olivat mikrobit, jotka pääsivät pullotusvaiheessa puhdastilan steriiliolosuhteissa osaan tuotteista. Ongelman ratkaisu koitui pienellä budjetilla liian suureksi, joten tuotanto jätettiin kahden kevään jälkeen kokeiluasteelle. Mikrobiongelman yhtenä ratkaisuna voisi mahdollisesti olla tuotantolinjan korkeampi automaatiotaso, jolloin mikrobiinfektioriski pienenee.
Ensiksi tehtävänä oli tutustua tarvittaviin tietoihin ja erilaisiin laitevaihtoehtoihin. Valinnat toteutettiin pienellä budjetilla. Useat kuljetus- ja tuotantolaitteet olivat toimivia, käytöstä poistettuja ja materiaaleiltaan elintarviketeollisuuteen sopivia. Lopuksi suunniteltiin ja toteutettiin mahlan valutusmenetelmä.
Tuloksena saatiin toimivat menetelmät mahlan valutukseen, keräämiseen ja kuljetukseen. Manuaalisen tuotantolinjan laitteilla valmistettiin tuotteita myyntiin Etelä-Suomeen.
Ongelmana olivat mikrobit, jotka pääsivät pullotusvaiheessa puhdastilan steriiliolosuhteissa osaan tuotteista. Ongelman ratkaisu koitui pienellä budjetilla liian suureksi, joten tuotanto jätettiin kahden kevään jälkeen kokeiluasteelle. Mikrobiongelman yhtenä ratkaisuna voisi mahdollisesti olla tuotantolinjan korkeampi automaatiotaso, jolloin mikrobiinfektioriski pienenee.