Näytä suppeat kuvailutiedot

"AJATTELLEE MUUTAKI, KU SYÖMISESTÄ SAATAVVAA MIELIHYVVÄÄ" : Ryhmäläisten kokemuksia Tunteet ja ruoka -ryhmästä

Komulainen, Tuula; Karjalainen, Jonna (2012)

dc.contributor.authorKomulainen, Tuula
dc.contributor.authorKarjalainen, Jonna
dc.date.accessioned2013-01-09T08:49:54Z
dc.date.available2013-01-09T08:49:54Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.uriURN:NBN:fi:amk-2012120317872
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/53372
dc.description.abstractTämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata Tunteet ja ruoka -ryhmän jäsenten kokemuksia ryhmätoiminnasta ja sen merkityksestä ryhmän jäsenten omaan ruokasuhteeseen ja syömiskäyttäytymiseen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös selvittää mahdollisia Tunteet ja ruoka -ryhmän kehittämiskohteita. Opinnäytetyömme tilaajana oli aikuis- ja täydennyskoulutuspalveluita tarjoava AIKOPA, ja sen yhdyshenkilönä Tunteet ja ruoka -ryhmän ohjaaja. Opinnäytetyömme tavoitteena oli, että tilaaja voi sen avulla arvioida Tunteet ja ruoka -ryhmän toimintaa ryhmän jäsenten kokemusten avulla. Tavoitteena oli myös, että saadun tiedon avulla tilaaja voi kehittää Tunteet ja ruoka -ryhmän toimintaa. Opinnäytetyö oli laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimustehtäviä oli neljä: Millaisena ryhmän jäsenet kokivat Tunteet ja ruoka -ryhmän? Miten ryhmän jäsenet arvioivat oman ruokasuhteensa muuttuneen Tunteet ja ruoka -ryhmän prosessin aikana? Miten ryhmän jäsenet arvioivat oman syömiskäyttäytymisensä muuttuneen Tunteet ja ruoka -ryhmän prosessin aikana? Mitä kehitettävää Tunteet ja ruoka -ryhmässä jäsenten mukaan on? Aineisto kerättiin teemahaastattelemalla kahta Tunteet ja ruoka -ryhmän jäsentä yksilöhaastatteluina. Nauhoitetuista haastatteluista saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä. Opinnäytetyön tulosten ja johtopäätösten perusteella Tunteet ja ruoka -ryhmään oltiin kokonaisuutena tyytyväisiä. Hyvinä asioina mainittiin muun muassa ryhmän runko, ryhmästä saatu vertaistuki ja ryhmän aikaansaama henkinen hyvinvointi. Tulosten mukaan ruokasuhteen koettiin muuttuneen ryhmän myötä, sillä syöminen ei tuota enää samanlaista ahdistusta ja syyllisyyttä kuin ennen ryhmää. Syömiskäyttäytymisen ei koettu suoranaisesti muuttuneen ryhmän avulla, mutta sen muuttaminen aiempaa terveellisemmäksi mahdollistui ryhmän myötä. Vaikka Tunteet ja ruoka -ryhmään oltiin tyytyväisiä, myös kehittämisehdotuksia löytyi. Näitä olivat esimerkiksi tapaamiskertojen lisääminen ja tiettyjen asioiden kuten kehollisuuden ja naiseuden laajempi käsittely. Opinnäytetyön tulosten perusteella jatkotutkimusaiheena voisi olla Tunteet ja ruoka -ryhmän jälkeinen mahdollinen jatkoryhmä ja sen merkitys ryhmäläisten syömiskäyttäytymisen ja ruokasuhteen muuttumisen kannalta. Auttaisiko jatkoryhmä aiempaa pysyvämmän muutoksen aikaansaamisessa? Toisena jatkotutkimusaiheena esitämme tarkempaa selvitystä siitä, mitkä asiat mahdollistivat muutoksen ruokasuhteeseen Tunteet ja ruoka -ryhmässä.fi
dc.description.abstractThe purpose of this thesis was to describe the experiences of the Tunteet ja ruoka (Emotions and Food) group members of the group activities and their significance for the group members' own relationship with food and eating behaviour. The second purpose of this thesis was to study potential development ideas regarding the Tunteet ja ruoka group. This thesis was commissioned by the Adult and Continuing Education AIKOPA, and the contact person was the leader of the Tunteet ja ruoka group. The aim of this thesis was that the commissioner could assess the Tunteet ja ruoka group based on the experiences of the members. The second aim was that the commissioner could develop the Tunteet ja ruoka group with the information obtained. This thesis was qualitative and had four research tasks: (1) how did the members of the group find the Tunteet ja ruoka group?, (2) how did the members assess the change in their relationship with food during the Tunteet ja ruoka group process?, (3) how did the members assess the change in their eating behavior during the Tunteet ja ruoka group process?, and (4) how would the members develop the Tunteet ja ruoka group? The data was collected by interviewing two members of the Tunteet ja ruoka group individually. The data from the recorded interviews were transcribed and analyzed using inductive content analysis. According to the results and conclusions of the thesis the members of the Tunteet ja ruoka group were satisfied with the group. Good things mentioned were e.g. the group frame, peer support, and the emotional well-being. The results show that after the Tunteet ja ruoka -group, eating no longer produces the same kind of anxiety and guilt as before. Eating behaviour was not seen as directly changed after the Tunteet ja ruoka -group, but turning it into a healthier eating behaviour became possible after the group. Although the members were satisfied with the Tunteet ja ruoka -group they had some development proposals, too. These included getting more information of things such as sexuality and femininity to a wider treatment. The basis of further study could be the possible follow.up Tunteet ja ruoka -group and the importance of it in terms of changing eating beahiour and relationship to food. Would a permanent follow-up group help to make more permanent change? As another further study we present to find out more detailed report on the issues that allowed the change in the relationship to food in the Tunteet ja ruoka -group.en
dc.language.isofin
dc.publisherKajaanin ammattikorkeakoulu
dc.rightsAll rights reserved
dc.title"AJATTELLEE MUUTAKI, KU SYÖMISESTÄ SAATAVVAA MIELIHYVVÄÄ" : Ryhmäläisten kokemuksia Tunteet ja ruoka -ryhmästäfi
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|
dc.identifier.dscollection10024/1971
dc.organizationKajaanin ammattikorkeakoulu
dc.subject.ysaryhmät
dc.subject.ysaruoka
dc.subject.ysasyöminen
dc.subject.ysaravitsemustietämys
dc.subject.ysakvalitatiivinen tutkimus
dc.contributor.organizationKajaanin ammattikorkeakoulu
dc.subject.keywordtunnesyöminen
dc.subject.keywordsyömiskäyttäytyminen
dc.subject.keywordruokasuhde
dc.subject.specializationTerveydenhoitotyö
dc.subject.degreeprogramfi=Hoitotyö|sv=Vård|en=Nursing|
dc.subject.disciplineHoitotyön koulutusohjelma


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot