Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Karelia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Karelia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

ASPARTAAMIN JA SEN HAJOAMISTUOTTEIDEN VAIKUTUS TIETTYIHIN VERIARVOIHIN

Korhonen, Jukka; Kainulainen, Marja (2013)

Avaa tiedosto
Kainulainen_Marja_ja_Korhonen_Jukka.pdf (550.2Kt)
Lataukset: 


Korhonen, Jukka
Kainulainen, Marja
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302011967
Tiivistelmä
Aspartaami on yleisesti käytetty keinotekoinen makeutusaine, joka on asparagiinihapon ja fenyylialaniinin metyyliesteri. Sen hajoamistuotteet ihmisen ruoansulatuselimistössä ovat aspartaatti, fenyylialaniini ja metanoli. Aspartaamin vaikutuksia ihmiselimistöön on tutkittu laajalti, kuten kaikilta lisäaineilta edellytetään. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia aspartaamin nauttimisen vaikutusta tiettyihin veriarvoihin.

Tehty tutkimus oli kliininen, vapaaehtoisilla koehenkilöillä tehtävä koe. Tarkoituksena oli tutkia, kuinka lyhyellä ajanjaksolla tapahtuva säännöllinen aspartaamin nauttiminen vaikuttaa tiettyihin veriarvoihin. Koehenkilöt nauttivat kahden viikon ajan aspartaamia päivittäin. Kokeen aikana koehenkilöiltä mitattiin tiettyjä veriarvoja ja niissä mahdollisesti ilmeneviä muutoksia. Kerätty aineisto analysoitiin tilastollisia menetelmiä käyttäen.

Tutkimukseen valittiin neljä plasmasta ja kaksi kokoverestä mitattavaa parametriä, jotka kuvaavat eri elinten toimintaa. Valitut parametrit olivat plasmasta mitattavat alaniiniaminotransferaasi, aspartaattiaminotransferaasi , kreatiniini ja urea, sekä perusverenkuva ja valkosolujen mikroskooppinen erittelylaskenta. Tilastollisen analyysin perusteella voidaan päätellä, ettei lyhytaikainen aspartaamin nauttiminen aiheuta merkittäviä muutoksia valittuihin parametreihin. Tulosten tulkinnassa täytyy ottaa huomioon tutkimuksen pieni otoskoko.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste