Ympäristömerkki hotelliliiketoiminnassa : Case:Joutsenmerkki Hotelli-ravintola Lasarettiin
Packalén, Arja (2013)
Packalén, Arja
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302102220
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201302102220
Tiivistelmä
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka kehitystehtävänä oli hankkia ympäristömerkki oululaiselle Hotelli-ravintola Lasaretille. Työn teoreettisena viitekehyksenä toimii kestävän kehityksen teoria ja siihen pohjautuva vastuullinen liiketoiminta. Kestävä kehitys perustuu ihmisen tarpeisiin ja niiden tyydyttämiseen tarvittavista resursseista, joita tarkastellaan ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta ulottuvuudesta sekä paikallisella, alueellisella ja globaalilla tasolla. Yritysten ympäristöpolitiikassa määritellään niiden ympäristövastuun taso. Vastuullisella ympäristöpolitiikalla saavutetaan kustannusten vastapainona kustannussäästöjä, lisätään yrityksen kilpailukykyä, parannetaan ympäristön tilaa ja lisätään asiakkaiden viihtyvyyttä.
Ympäristövastuun toteuttamisen avuksi on luotu useita erilaisia ympäristöjohtamisen työkaluja. Tässä opinnäytetyössä kerrotaan Suomessa käytössä olevista virallisista ja epävirallisista ympäristömerkeistä ja ympäristötuotemerkeistä sekä ISO 14001, EN ISO 14006:2011 ja EMAS- ympäristöjärjestelmistä. Suomessa on käytössä kaksi virallista hotelleille tarkoitettua ympäristömerkkiä, jotka ovat Pohjoismainen ympäristömerkki eli Jousenmerkki ja Euroopan ympäristömerkki, EU-ympäristömerkki. Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa kuvataan Jousenmerkin hakuprosessi, joka tehtiin toimeksiantona Hotelli-ravintola Lasarettiin.
Kehitystehtävän tuloksena Lasaretin hotellitoiminnalle myönnettiin Joutsenmerkki. Onnistuneen prosessin myötä hotelli saa käyttää Joutsenmerkkiä markkinoinnissaan ja siitä on hyötyä muun muassa julkishallinnon palveluiden kilpailutuksessa. Johtopäätöksissä kerrotaan työn onnistumisen kannalta tärkeistä tekijöistä, kuten koko henkilökunnan sitoutumisesta prosessiin. Lisäksi esitetään kehittämisehdotuksia hotelli-ravintolan ympäristötyön kehittämiseksi edelleen. Kehittämiskohteina ovat esimerkiksi Joutsenmerkin hakeminen myös hotellin ravintolatoiminnalle tai yhteistyökumppanin valinta Joutsenmerkittyjä tuotteita ja palveluita suosimalla.
Ympäristövastuun toteuttamisen avuksi on luotu useita erilaisia ympäristöjohtamisen työkaluja. Tässä opinnäytetyössä kerrotaan Suomessa käytössä olevista virallisista ja epävirallisista ympäristömerkeistä ja ympäristötuotemerkeistä sekä ISO 14001, EN ISO 14006:2011 ja EMAS- ympäristöjärjestelmistä. Suomessa on käytössä kaksi virallista hotelleille tarkoitettua ympäristömerkkiä, jotka ovat Pohjoismainen ympäristömerkki eli Jousenmerkki ja Euroopan ympäristömerkki, EU-ympäristömerkki. Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa kuvataan Jousenmerkin hakuprosessi, joka tehtiin toimeksiantona Hotelli-ravintola Lasarettiin.
Kehitystehtävän tuloksena Lasaretin hotellitoiminnalle myönnettiin Joutsenmerkki. Onnistuneen prosessin myötä hotelli saa käyttää Joutsenmerkkiä markkinoinnissaan ja siitä on hyötyä muun muassa julkishallinnon palveluiden kilpailutuksessa. Johtopäätöksissä kerrotaan työn onnistumisen kannalta tärkeistä tekijöistä, kuten koko henkilökunnan sitoutumisesta prosessiin. Lisäksi esitetään kehittämisehdotuksia hotelli-ravintolan ympäristötyön kehittämiseksi edelleen. Kehittämiskohteina ovat esimerkiksi Joutsenmerkin hakeminen myös hotellin ravintolatoiminnalle tai yhteistyökumppanin valinta Joutsenmerkittyjä tuotteita ja palveluita suosimalla.