Työssäoppimisen käytänteiden kehittäminen opiskelijan näkökulmasta : case: Omnian ammattiopisto
Nenonen, Carola (2013)
Nenonen, Carola
Lahden ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304043953
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201304043953
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena on kehittää työssäoppimisjaksojen suunnitteluun liittyviä toimintoja Omnian ammattiopiston hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon koulutusohjelmassa. Tutkimus on rajattu koskemaan työssäoppimisen suunnittelua ja hakuvaihetta ja käytänteitä kehitetään opiskelijan näkökulmasta.
Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään ammatillisen perustutkinnon tavoitteita, vaatimuksia ja kehittämissuunnitelmia ja tämän jälkeen keskitytään työssäoppimisen käsitteeseen ja merkitykseen ammatillisessa koulutuksessa. Työssä pohditaan edellytyksiä onnistuneelle työssäoppimisjaksolle sekä hotelli- ja ravintola-alan ammatillisia vaatimuksia.
Kehittämiskohteita selvitetään opiskelijoille tehdyn kyselytutkimuksen avulla. Kysymykset painottuvat työssäoppimisjaksojen pituuteen, määrään sekä ajankohtiin. Lisäksi kysytään opiskelumotivaatioon sekä koulun käytäntöihin liittyviä asioita. Tutkimus on suoritettu keväällä 2013 puolistrukturoidulla kyselylomakkeella, jossa opiskelijoilla oli myös mahdollisuus kertoa omia mielipiteitä. Kyselyyn vastasi yhteensä 77 opiskelijaa.
Tutkimustulosten perusteella ollaan lähes tyytyväisiä työssäoppimisen suunnitteluun. Kehittämistä tutkimuksen mukaan on työssäoppimisjaksojen sijoittelussa lukuvuoden aikana sekä koulun yhtenäisten käytänteiden parantamisessa. Tähän parantamiseen selkeänä toiveena nousee esille yhtenäisen työssäoppimisen verkkosivuston luominen opiskelijoille.
Tutkimuksen teoriaosuudessa käsitellään ammatillisen perustutkinnon tavoitteita, vaatimuksia ja kehittämissuunnitelmia ja tämän jälkeen keskitytään työssäoppimisen käsitteeseen ja merkitykseen ammatillisessa koulutuksessa. Työssä pohditaan edellytyksiä onnistuneelle työssäoppimisjaksolle sekä hotelli- ja ravintola-alan ammatillisia vaatimuksia.
Kehittämiskohteita selvitetään opiskelijoille tehdyn kyselytutkimuksen avulla. Kysymykset painottuvat työssäoppimisjaksojen pituuteen, määrään sekä ajankohtiin. Lisäksi kysytään opiskelumotivaatioon sekä koulun käytäntöihin liittyviä asioita. Tutkimus on suoritettu keväällä 2013 puolistrukturoidulla kyselylomakkeella, jossa opiskelijoilla oli myös mahdollisuus kertoa omia mielipiteitä. Kyselyyn vastasi yhteensä 77 opiskelijaa.
Tutkimustulosten perusteella ollaan lähes tyytyväisiä työssäoppimisen suunnitteluun. Kehittämistä tutkimuksen mukaan on työssäoppimisjaksojen sijoittelussa lukuvuoden aikana sekä koulun yhtenäisten käytänteiden parantamisessa. Tähän parantamiseen selkeänä toiveena nousee esille yhtenäisen työssäoppimisen verkkosivuston luominen opiskelijoille.