Fazer Way in Production : Lahden leipomon tuotantotilojen jätelogistiikka
Kuusinen, Inka (2013)
Kuusinen, Inka
Lahden ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305036021
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305036021
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Fazer Leipomoiden Lahden-leipomon tuotantotilan sisäinen jätelogistiikka Fazer Way in Productionin (FWP) elintarviketurvallisuusstandardin mukaiseksi. Työn tavoitteena oli parantaa leipomon jätehuollon toimivuutta, tehostaa eri jätejakeiden lajittelua sekä pienentää sekajätteen määrää.
Työn teoriaosuudessa on käyty läpi yritystä koskevaa lainsäädäntöä sekä muita kunta- ja yrityskohtaisia asetuksia jätehuoltoon liittyen. Lisäksi teoriaosuus sisältää pienimuotoisen yritysesittelyn ja osion, jossa käydään läpi kerättävät jätejakeet sekä jaekohtaiset parannusehdotukset.
Tutkimusmenetelminä oli leipomolla tehdyt kartoituskierrokset, jäteastioihin ja jätejakeisiin tutustuminen, työntekijöiden haastattelut sekä astiakokeilu.
Lähtötilanne oli suhteellisen hyvä, koska leipomolla jätteitä on lajiteltu jo pitkään. Jätehuolto kaipasi kuitenkin selkeyttämistä niin astioiden kuin ohjeistuksienkin suhteen. Uudistuksessa ei jouduttu tekemään kovin radikaaleja muutoksia, mikä varmasti osaltaan vaikutti uudistuksen pääasiallisesti hyvään vastaanottoon. Ennen uudistuksen käyttöönottoa työntekijöitä informoitiin tulevista muutoksista, tiedottein sekä infotilaisuuksin.
Työn teoriaosuudessa on käyty läpi yritystä koskevaa lainsäädäntöä sekä muita kunta- ja yrityskohtaisia asetuksia jätehuoltoon liittyen. Lisäksi teoriaosuus sisältää pienimuotoisen yritysesittelyn ja osion, jossa käydään läpi kerättävät jätejakeet sekä jaekohtaiset parannusehdotukset.
Tutkimusmenetelminä oli leipomolla tehdyt kartoituskierrokset, jäteastioihin ja jätejakeisiin tutustuminen, työntekijöiden haastattelut sekä astiakokeilu.
Lähtötilanne oli suhteellisen hyvä, koska leipomolla jätteitä on lajiteltu jo pitkään. Jätehuolto kaipasi kuitenkin selkeyttämistä niin astioiden kuin ohjeistuksienkin suhteen. Uudistuksessa ei jouduttu tekemään kovin radikaaleja muutoksia, mikä varmasti osaltaan vaikutti uudistuksen pääasiallisesti hyvään vastaanottoon. Ennen uudistuksen käyttöönottoa työntekijöitä informoitiin tulevista muutoksista, tiedottein sekä infotilaisuuksin.