Ruokohelpihakkeen, matomullan ja kompostoidun kananlannan kasvualustakäyttö jääsalaatin kasvihuoneviljelyssä
Airaksinen, Janne (2013)
Airaksinen, Janne
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305138104
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305138104
Tiivistelmä
Turvevarojen käyttöä vastustetaan nykyään turpeennoston aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen ja harvinaisten elinympäristöjen häviämisen vuoksi. Maailmassa nostetaan vuosittain 90 milj. m3 turvetta, josta valtaosa, n. 40 milj. m3, käytetään esimerkiksi vihannesten, kukkien ja taimien kasvatuksessa käytettävissä kasvualustoissa. Turpeen käytön rajoittaminen aiheuttaisi lisääntynyttä tarvetta vaihtoehtoisille materiaaleille kasvualustakäytössä.
Tässä esitutkimuksessa selvitettiin ruokohelpihakkeesta valmistetun kasvualustan toimivuutta kasvihuoneviljelyssä. Lisäksi tutkittiin matokompostoimalla saadun matomullan sekä kompostoidun kananlannan toimivuutta ruokohelpikasvualustojen lannoitteena. Tutkimus toteutettiin kasvatuskokeena, jossa eri määrillä matomullalla ja kananlannalla lannoitetuissa 15 ruokohelpikennossa kasvatettiin jääsalaattia. Kokeessa tutkittiin jääsalaatin itävyyttä ja tuorepainoa.
Saatujen tulosten mukaan jääsalaatti iti parhaiten ruokohelpikasvualustoissa, joissa ei ollut kananlantaa. Pelkällä ruokohelpihakkeella täytetyissä kasvualustoissa keskimääräinen itävyysprosentti oli 61. Ruokohelpialustojen parhaatkin itävyystulokset olivat silti huonot verrattuna turvekasvualustassa itäneisiin siemeniin, joiden keskimääräinen itävyys oli 91 %. Itävyyden huomattiin huononevan lisättäessä kasvualustoihin kananlantaa. Syynä huonoon itävyyteen oli myös kasvualustojen kuivuminen itämisvaiheessa. Matomullan vaikutus itävyyteen oli vähäinen.
Jääsalaatin suurin keskimääräinen tuorepaino, 113 g, oli ruokohelpikennossa, jossa oli lannoitteena 2,5 % kananlantaa. Lannoittamattomissa ruokohelpikennoissa tuorepainot olivat keskimäärin 96 g ja turvekasvualustassa 109 g. Matomullan vaikutuksen jääsalaatin tuorepainoon huomattiin olevan hieman negatiivinen. Myös kananlannan vaikutus tuorepainoon oli pääosin negatiivinen, mutta se johtui todennäköisesti liian suurista kananlannan käyttömääristä.
Tässä esitutkimuksessa selvitettiin ruokohelpihakkeesta valmistetun kasvualustan toimivuutta kasvihuoneviljelyssä. Lisäksi tutkittiin matokompostoimalla saadun matomullan sekä kompostoidun kananlannan toimivuutta ruokohelpikasvualustojen lannoitteena. Tutkimus toteutettiin kasvatuskokeena, jossa eri määrillä matomullalla ja kananlannalla lannoitetuissa 15 ruokohelpikennossa kasvatettiin jääsalaattia. Kokeessa tutkittiin jääsalaatin itävyyttä ja tuorepainoa.
Saatujen tulosten mukaan jääsalaatti iti parhaiten ruokohelpikasvualustoissa, joissa ei ollut kananlantaa. Pelkällä ruokohelpihakkeella täytetyissä kasvualustoissa keskimääräinen itävyysprosentti oli 61. Ruokohelpialustojen parhaatkin itävyystulokset olivat silti huonot verrattuna turvekasvualustassa itäneisiin siemeniin, joiden keskimääräinen itävyys oli 91 %. Itävyyden huomattiin huononevan lisättäessä kasvualustoihin kananlantaa. Syynä huonoon itävyyteen oli myös kasvualustojen kuivuminen itämisvaiheessa. Matomullan vaikutus itävyyteen oli vähäinen.
Jääsalaatin suurin keskimääräinen tuorepaino, 113 g, oli ruokohelpikennossa, jossa oli lannoitteena 2,5 % kananlantaa. Lannoittamattomissa ruokohelpikennoissa tuorepainot olivat keskimäärin 96 g ja turvekasvualustassa 109 g. Matomullan vaikutuksen jääsalaatin tuorepainoon huomattiin olevan hieman negatiivinen. Myös kananlannan vaikutus tuorepainoon oli pääosin negatiivinen, mutta se johtui todennäköisesti liian suurista kananlannan käyttömääristä.