Sandwich-elementtitehtaan laadunhallinnan kehittäminen : case: Hermetel Oy
Tapio, Jukka-Pekka (2013)
Tapio, Jukka-Pekka
Lahden ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061013629
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013061013629
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on laadunhallintajärjestelmän kehittäminen kylmä- ja puhdastilaelementtejä valmistavalle yritykselle, Hermetel Oy:lle. Laadunhallintaa kehittämällä pyritään parantamaan tuotteiden laatua ja vähentämään tuotannossa syntyviä laatupoikkeamia. Kohdeyrityksellä ei työn aloitushetkellä ollut CE-merkin edellytyksien mukaista laadunhallitajärjestelmää. Merkin käyttäminen edellyttää tehtaalta systemaattista laadunvarmistusta dokumentointia. CE-merkki tulee pakolliseksi suurimmalle osalle rakennustuotteista 1.7.2013 alkaen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä käytännön toimia laadunhallintajärjestelmän perustaminen yritykseltä edellyttää. Laadunhallintajärjestelmälle asetettuja vaatimuksia käytiin läpi käyttäen apuna ISO 9000 -sarjan standardeja ja sandwich-elementtien harmonisoitua tuotestandardia EN 14509/AC. Koska laatujärjestelmä tulee saada valmiiksi heinäkuuhun mennessä, tavoitteeksi on otettu myös tärkeimpien työohjeiden ja prosessikuvaisten laatiminen yritykselle. Myös CE-merkin edellyttämiin tuotetestauksiin tutustutaan osana laadunhallintajärjestelmää.
Työn tuloksia ovat opinnäytetyön teoriaosuus, jossa perehdytään laadunhallintaan ja siihen liittyviin käsitteisiin ja käytönnön osio, jossa tutustutaan yrityksen nykytilaan ja laaditaan laadunhallintajärjestelmää varten yrityksen tärkeimmät prosessikuvaukset ja työohjeet. Prosessien kuvaaminen ja työohjeiden laatiminen ovat tärkeitä askeleita toiminnan kehittämisessä ja laadun parantamisessa. Työssä tutustuttiin myös tuotteen ulkomittojen mittauksiin. Tuloksena todettiin, että automaattinen mittauslaite voisi säästää monta työtuntia päivässä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä käytännön toimia laadunhallintajärjestelmän perustaminen yritykseltä edellyttää. Laadunhallintajärjestelmälle asetettuja vaatimuksia käytiin läpi käyttäen apuna ISO 9000 -sarjan standardeja ja sandwich-elementtien harmonisoitua tuotestandardia EN 14509/AC. Koska laatujärjestelmä tulee saada valmiiksi heinäkuuhun mennessä, tavoitteeksi on otettu myös tärkeimpien työohjeiden ja prosessikuvaisten laatiminen yritykselle. Myös CE-merkin edellyttämiin tuotetestauksiin tutustutaan osana laadunhallintajärjestelmää.
Työn tuloksia ovat opinnäytetyön teoriaosuus, jossa perehdytään laadunhallintaan ja siihen liittyviin käsitteisiin ja käytönnön osio, jossa tutustutaan yrityksen nykytilaan ja laaditaan laadunhallintajärjestelmää varten yrityksen tärkeimmät prosessikuvaukset ja työohjeet. Prosessien kuvaaminen ja työohjeiden laatiminen ovat tärkeitä askeleita toiminnan kehittämisessä ja laadun parantamisessa. Työssä tutustuttiin myös tuotteen ulkomittojen mittauksiin. Tuloksena todettiin, että automaattinen mittauslaite voisi säästää monta työtuntia päivässä