Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Karelia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Karelia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Välipalatarjonta ja kouluruokailun ohjauksen toteutuminen Pohjois-Karjalan yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa

Pehkonen, Annika; Nieminen, Jonna (2013)

 
Avaa tiedosto
Nieminen_Jonna_Pehkonen_Annika.pdf (586.7Kt)
Lataukset: 


Pehkonen, Annika
Nieminen, Jonna
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2013
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013091715357
Tiivistelmä
Kouluissa suositellaan tarjottavan terveyttä tukevia välipalatuotteita. Oppilailla tulee olla mahdollisuus välipalaan, jos koulupäivä jatkuu yli kolme tuntia lounaan jälkeen. Peruskoulussa kouluruokailun tulee lain mukaan olla ohjattua ja valvottua. Toisen asteen oppilaitoksissa laki ei määrää kouluruokailun ohjauksesta tai valvonnasta, mutta usein opiskelijat tarvitsevat ruokailussa terveyttä edistävää ohjausta.

Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää, missä määrin makeita tuotteita myydään Pohjois-Karjalan yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Lisäksi selvitettiin koulujen iltapäivävälipalan saatavuutta sekä kouluruokailun ohjauksen toteutumista.

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän alueellinen ravitsemustyöryhmä. Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen ja kyselyt toteutettiin vuoden 2013 tammi-helmikuun aikana. Kyselyn kohteina olivat Pohjois-Karjalan yläkoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten rehtorit, terveydenhoitajat ja kouluruokailusta vastaavat henkilöt.

Tutkimustulosten mukaan ”ei suositeltavia” -tuotteita myytiin jokaisella kouluasteella. Järjestetty iltapäivävälipala oli saatavilla yli puolessa kouluista. Kouluruokailun ohjaus toteutui pääasiassa hyvien tapojen ohjauksena, ja ravitsemuksellinen ohjaus oli vähäisempää.

Jatkokehitysideana olisi saada koulut pohtimaan ”ei suositeltavien” -tuotteiden myynnin välttämättömyyttä ja tätä kautta miettimään näiden tuotteiden myynnistä luopumista.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste