Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kajaanin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemus osana ikääntyneen hyvää terveyttä ja hyvinvointia

Lepistö, Katja (2013)

 
Avaa tiedosto
lepisto_katja.pdf (1007.Kt)
Lataukset: 


Lepistö, Katja
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013111216900
Tiivistelmä
Ravitsemuksella on tärkeä rooli terveyden edistämisessä. Terveellinen ruoka ehkäisee sairauksia, parantaa terveyttä ja lisää toimintakykyä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut suomalaisille ravitsemussuositukset, joilla halutaan edistää ravitsemuksen ja terveyden myönteistä kehitystä.

Omaan ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota myös ikääntyessä.Ikääntyneen ihmisen hyvä ravitsemus ylläpitää elämälaatua, terveyttä ja toimintakykyä. Yli 65-vuotiaiden terveydentila ja fyysinen toimintakyky on kohentunut ja ikääntyneiden osuus väestössä on kasvanut.Hyvä ravitsemus on iäkkäiden toimintakyvyn edellytys. Tämä turvaa päivittäisen elämän sujumisen ja parantaa elämänlaatua.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla tutkimukseen osallistuneiden kainuulaisten ikääntyneiden 65-75 -vuotiaiden ruokailutottumuksia, joiden verenpaine- ja kolesteroliarvot ovat koholla. Tulosten perusteella olen laatinut ohjaus- ja opetusmateriaalia ikäihmisten ravitsemuksesta. Ohjaus- ja opetusmateriaalin aiheena on ikääntyneiden ravitsemus ja miten ruokavalinnoilla voidaan alentavast vaikuttaa kohonneeseen verenpaine- ja kolesteroliarvoihin. Tavoitteena on, että Myötätuuli voisi hyödyntää opetus- ja ohjausmateriaalia omassa toiminnassaan.Tutkimusongelmana oli; millaisia ruokavalintoja tekevät ne henkilöt, joiden kolesteroli- ja verenpainearvot ovat koholla?

Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kajaanin ammattikorkeakoulun Myötätuuli, joka on sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan oppimisympäristö. Myötätuulella ja Japanissa sijaitsevalla Sendai yliopistolla oli yhteinen terveys- ja toimintakykytutkimus. Opinnäytetyöni aineisto liittyi tähän tutkimukseen ja aineisto oli kerätty vuonna 2010.

Suomalaisilla on yleisesti ottaen tapahtunut hyvää kehitystä ruoan laadussa, sillä rasvan ja suolan käyttö on vähentynyt. Mutta kuitenkin ruokavalio sisältää vielä liikaa suolaa, kovaa rasvaa ja sokeria.Opinnäytetyössä vertailin kainuulaisten ruokailutottumuksia naisten ja miesten välillä. Naisten ja miesten ruokailutottumukset olivat samansuuntaiset. Melkein yhtä paljon naiset ja miehet käyttivät kasviksia, hedelmiä, rasvaa ja suolaa. Tutkimukseen osallistuneiden kainuulaisten ravitsemustottumukset ovat samansuuntaiset kuin THL:n tekemän tutkimuksen mukaan, jossa tutkittiin koko Suomen eläkeikäisten ravitsemustottumuksia.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste