Ravitsemuskurssi Utajärven miesdiabeetikoille
Ohenoja, Aino-Marjatta (2010)
Ohenoja, Aino-Marjatta
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001221522
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201001221522
Tiivistelmä
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on valittu Utajärven kunnan painopistealueeksi, jonka ensimmäinen osa-alue on terveellisen ravitsemuksen edistäminen ohjauksen keinoin. Hyvinvointiohjelmaan ja kysyntään perustuen valitsin opinnäytetyöni aiheeksi diabeetikoiden ravitsemusohjuksen. Työn toimeksiantajana on Utajärven kunnan terveyden edistämistyöryhmä, ja koska toimin kunnan ruokapalvelupäällikkönä sekä terveyden edistämistyöryhmän jäsenenä, oli aiheen valinta luontevaa. Kohderyhmänä työlläni on jo diabetekseen sairastuneet miesdiabeetikot ”sokerijussit”. Ryhmä on itseohjautuva ja sitoutumaton vertaistukiryhmä, jossa toimii yhteensä 12 aktiivista jäsentä. Ryhmän jäsenten ikäjakauma on 45 – 80 vuotta. Jäsenissä on sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavia. Opinnäytetyön tavoitteena oli ohjauksen keinoin vaikuttaa ryhmän ruoka-ainevalintoihin, ruokailutottumuksiin ja ruoanvalmistustapoihin diabeteksen ravitsemushoidolle annettujen ohjeiden mukaisesti.
Toiminnallisen opinnäytetyön suunnittelun pohjaksi tehtiin keväällä 2009 kysely ”sokerijusseille” sekä haastattelu Utajärven diabeteshoitajalle. Kyselyn ja haastattelun perusteella selvitettiin Utajärven miesdiabeetikkoryhmän ruokailutottumuksia ja ravitsemustietämystä. Saatujen tietojen pohjalta suunniteltiin kohderyhmälle tarkoitettu ravitsemusohjauskurssi, joka sisälsi viisi kahden tunnin teoriajaksoa sekä neljän tunnin käytännön ruoanvalmistuskurssin. Nämä ohjauskerrat toteutettiin kevään ja syksyn 2009 aikana.
Ohjauskurssi sujui suunnitelmien mukaisesti ja jokaisen jakson jälkeen suoritetun jaksoarvioinnin mukaan ryhmän jäsenet olivat tyytyväisiä jakson sisältöön ja olivat saaneet uutta tietoa aiheesta. Huomasin että ryhmän jäsenet olivat hyvin kiinnostuneita diabeteksen ravitsemuksellisesta puolesta ja pitivät ohjausta tärkeänä osana omahoidon motivoimiseen sekä terveyden edistämiseen. Koen, että työlläni oli vaikutusta kohderyhmän ravitsemustietämykseen ja aiheella on kysyntää tulevaisuudessa sekä jo diabetekseen sairastuneiden että myös riskiryhmien ohjauksessa.
Toiminnallisen opinnäytetyön suunnittelun pohjaksi tehtiin keväällä 2009 kysely ”sokerijusseille” sekä haastattelu Utajärven diabeteshoitajalle. Kyselyn ja haastattelun perusteella selvitettiin Utajärven miesdiabeetikkoryhmän ruokailutottumuksia ja ravitsemustietämystä. Saatujen tietojen pohjalta suunniteltiin kohderyhmälle tarkoitettu ravitsemusohjauskurssi, joka sisälsi viisi kahden tunnin teoriajaksoa sekä neljän tunnin käytännön ruoanvalmistuskurssin. Nämä ohjauskerrat toteutettiin kevään ja syksyn 2009 aikana.
Ohjauskurssi sujui suunnitelmien mukaisesti ja jokaisen jakson jälkeen suoritetun jaksoarvioinnin mukaan ryhmän jäsenet olivat tyytyväisiä jakson sisältöön ja olivat saaneet uutta tietoa aiheesta. Huomasin että ryhmän jäsenet olivat hyvin kiinnostuneita diabeteksen ravitsemuksellisesta puolesta ja pitivät ohjausta tärkeänä osana omahoidon motivoimiseen sekä terveyden edistämiseen. Koen, että työlläni oli vaikutusta kohderyhmän ravitsemustietämykseen ja aiheella on kysyntää tulevaisuudessa sekä jo diabetekseen sairastuneiden että myös riskiryhmien ohjauksessa.