Logistiikan kuljetusriskit : Case: Elintarviketeollisuuden pk-yritykset
Pajunen, Suvi (2014)
Pajunen, Suvi
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201401281765
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201401281765
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee logistiikan kuljetusriskejä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa hyödynnettiin paljon teoriapohjaa eri kirjoista, lehdistä sekä Internet-lähteistä. Opinnäytetyössä kysely toteutettiin elintarviketeollisuuden pk-yrityksille. Kyselyn keskiössä olivat Keravan Laurea-ammattikorkeakoulun SuloinWP3-osahankkeen yhteistyökumppanit.
Kuljetusriskit ovat laaja-alaisesti tutkittu riskimuoto ja kuljetusriskeistä löytyykin paljon lähteitä. Kuljetukset vaikuttavat päivittäin yritysten toiminnassa, joten altistuminen riskeille on hyvin yleistä. Opinnäytetyön aihe muodostui pitkälti omasta kiinnostuksesta logistiikan kuljetusriskeihin.
Työn teoriaosuudessa käsitellään yleisimpiä kuljetusriskejä. Tämä opinnäytetyö keskittyy esimerkiksi eri kuljetusmuotojen kuljetusvahinkoihin, konttien suojaamiseen, toimitusvarmuuteen, kuljetuskustannuksiin sekä kuljetusriskien vähentämiseen.
Kysely lähetettiin elintarviketeollisuuden pk-yrityksille. Suloin WP3-osahankkeen yritykset sekä muutama muu elintarviketeollisuuden yritys osallistuivat kyselyyn. Kyselyyn vastanneet olivat Uudenmaan, Turun ja Kymenlaakson alueelta. Kyselyn tarkoituksena oli kohdentaa yritysten näkemystä merkittävimmistä kuljetusriskeistä elintarviketeollisuuden näkökulmasta. Tämän lisäksi kartoitettiin myös, miten yritykset varautuvat kuljetusriskeihin, miten he reagoivat huomattuaan kuljetuksessa tapahtuneen vahingon sekä ovatko ympäristöystävällisyysvalinnat vaikuttaneet yrityksen kuljetusriskeihin. Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin kvalitatiivisuutta, tarkoituksena oli saada pieni otanta siitä, miten yritykset nämä asiat kokevat.
Lopuksi opinnäytetyössä käsitellään kehitysehdotuksia kuljetusriskeihin yleisellä tasolla teoriapohjan kautta.
Kuljetusriskit ovat laaja-alaisesti tutkittu riskimuoto ja kuljetusriskeistä löytyykin paljon lähteitä. Kuljetukset vaikuttavat päivittäin yritysten toiminnassa, joten altistuminen riskeille on hyvin yleistä. Opinnäytetyön aihe muodostui pitkälti omasta kiinnostuksesta logistiikan kuljetusriskeihin.
Työn teoriaosuudessa käsitellään yleisimpiä kuljetusriskejä. Tämä opinnäytetyö keskittyy esimerkiksi eri kuljetusmuotojen kuljetusvahinkoihin, konttien suojaamiseen, toimitusvarmuuteen, kuljetuskustannuksiin sekä kuljetusriskien vähentämiseen.
Kysely lähetettiin elintarviketeollisuuden pk-yrityksille. Suloin WP3-osahankkeen yritykset sekä muutama muu elintarviketeollisuuden yritys osallistuivat kyselyyn. Kyselyyn vastanneet olivat Uudenmaan, Turun ja Kymenlaakson alueelta. Kyselyn tarkoituksena oli kohdentaa yritysten näkemystä merkittävimmistä kuljetusriskeistä elintarviketeollisuuden näkökulmasta. Tämän lisäksi kartoitettiin myös, miten yritykset varautuvat kuljetusriskeihin, miten he reagoivat huomattuaan kuljetuksessa tapahtuneen vahingon sekä ovatko ympäristöystävällisyysvalinnat vaikuttaneet yrityksen kuljetusriskeihin. Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin kvalitatiivisuutta, tarkoituksena oli saada pieni otanta siitä, miten yritykset nämä asiat kokevat.
Lopuksi opinnäytetyössä käsitellään kehitysehdotuksia kuljetusriskeihin yleisellä tasolla teoriapohjan kautta.