Vähähiilihydraattinen ruokavalio : Hoitotyön opiskelijoiden kokemuksia vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta
Myller, Riitta; Puumalainen, Heli (2014)
Myller, Riitta
Puumalainen, Heli
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404043877
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404043877
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Vähähiilihydraattinen ruokavalio on aiheena ajankohtainen, koska mediassa on käyty paljon keskustelua aiheesta niin puolesta kuin vastaan. Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio on näkynyt suomalaisten ruokailutottumuksissa leivän ja perunan kulutuksen vähenemisenä. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa hiilihydraattien määrää energiaravintoaineista vähennetään tuntuvasti.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata hoitotyön opiskelijoiden kokemuksia noudattamastaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Opinnäytetyön tutkimustehtävinä oli selvittää, millaisia terveysvaikutuksia hoitotyön opiskelijoilla on vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja miten hoitotyön opiskelu vaikuttaa ravitsemustottumuksiin. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena opinnäytetyönä ja aineisto kerättiin teemahaastatteluilla.
Tuloksissa oli havaittavissa yhteneväisyyksiä uusien pohjoismaisten sekä suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa. Huomiota kiinnitettiin rasvojen sekä hiilihydraattien laatuun. Tuloksista ilmenee monipuolisen ja terveellisen ruokavalion suosiminen. Vähähiilihydraattisessa ruokavalioajattelussa korostettiin hiilihydraattien rajoittamista ja hyvien hiilihydraattien suosimista ruokavaliossa.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja on Karelia-ammattikorkeakoulu. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ravitsemustiedon opetuksessa. Jatkokehittämistehtävänä voisi selvittää, minkälainen merkitys vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on painonhallintaryhmissä, ja onko vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio lisääntynyt laihduttajien keskuudessa viime vuosina.
Vähähiilihydraattinen ruokavalio on aiheena ajankohtainen, koska mediassa on käyty paljon keskustelua aiheesta niin puolesta kuin vastaan. Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio on näkynyt suomalaisten ruokailutottumuksissa leivän ja perunan kulutuksen vähenemisenä. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa hiilihydraattien määrää energiaravintoaineista vähennetään tuntuvasti.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata hoitotyön opiskelijoiden kokemuksia noudattamastaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Opinnäytetyön tutkimustehtävinä oli selvittää, millaisia terveysvaikutuksia hoitotyön opiskelijoilla on vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja miten hoitotyön opiskelu vaikuttaa ravitsemustottumuksiin. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena opinnäytetyönä ja aineisto kerättiin teemahaastatteluilla.
Tuloksissa oli havaittavissa yhteneväisyyksiä uusien pohjoismaisten sekä suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa. Huomiota kiinnitettiin rasvojen sekä hiilihydraattien laatuun. Tuloksista ilmenee monipuolisen ja terveellisen ruokavalion suosiminen. Vähähiilihydraattisessa ruokavalioajattelussa korostettiin hiilihydraattien rajoittamista ja hyvien hiilihydraattien suosimista ruokavaliossa.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja on Karelia-ammattikorkeakoulu. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ravitsemustiedon opetuksessa. Jatkokehittämistehtävänä voisi selvittää, minkälainen merkitys vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on painonhallintaryhmissä, ja onko vähähiilihydraattisen ruokavalion suosio lisääntynyt laihduttajien keskuudessa viime vuosina.