Elintarviketoimitusten ohjauksen automatisointi : case:Tokmanni Oy
Saares, Terhi (2014)
Saares, Terhi
Lahden ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404224559
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404224559
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on elintarviketoimitusten ohjauksen automatisointi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten elintarviketoimitusten ohjauksen automatisointi kehittää Tokmanni Oy:n toimintaa. Tarkoituksena oli saada selville, mitä hyvää ja huonoa on siinä, että toimitusten ohjaus automatisoidaan.
Tutkimusmenetelminä tässä työssä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja omaa havainnointia. Tokmanni Oy:n elintarvikeostoryhmän kuudelle ostajalle ja kolmelle ostoassistentille on lähetetty 2014 tammikuussa sähköpostitse kyselylomake. Oma havainnointi suoritettiin työskennellessä Tokmanni Oy:llä.
Työn teoreettinen osuus koostuu logistiikasta, toimitusketjun hallinnasta, automatisoinnista ja varastoinnista. Logistiikka, toimitusketjun hallinta ja automatisointi pitävät sisällä kaupan ketjuliiketoiminnan, osto- ja tilaustoiminnan, tilanhallinnan, kustannukset ja hävikin. Varastoluku sisältää varastolajit, varastointiohjauksen ja tavaroiden yksiköt.
Keskeisin tulos opinnäytetyössä on, että toimitusten ohjauksen automatisointi tuo säästöä eri muodoissa, esimerkiksi hävikin, sekä henkilöstökulujen pienentyessä. Automatisointia ei voida käyttää kaikissa tuotteissa. Myös toimitusmuoto on hieman hitaampi, jos tuote on esimerkiksi päässyt jo loppumaan myymälästä.
Kehittämisehdotuksena Tokmanni Oy:n toiminnan tehostamiseen varasto- ja terminaalitoimitusten osalta on, että osa tuotetilauksista automatisoidaan, koska osa tuotteista pystyy toimimaan elintarviketoimitusten ohjauksen automatisoinnin kautta. Nämä ovat display- ja puolilavatuotteita. Sesonkituotteet, jotka toimitetaan pelkästään sesonkiaikana, kannattaa jättää automatisoinnin ulkopuolelle.
Tutkimusmenetelminä tässä työssä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja omaa havainnointia. Tokmanni Oy:n elintarvikeostoryhmän kuudelle ostajalle ja kolmelle ostoassistentille on lähetetty 2014 tammikuussa sähköpostitse kyselylomake. Oma havainnointi suoritettiin työskennellessä Tokmanni Oy:llä.
Työn teoreettinen osuus koostuu logistiikasta, toimitusketjun hallinnasta, automatisoinnista ja varastoinnista. Logistiikka, toimitusketjun hallinta ja automatisointi pitävät sisällä kaupan ketjuliiketoiminnan, osto- ja tilaustoiminnan, tilanhallinnan, kustannukset ja hävikin. Varastoluku sisältää varastolajit, varastointiohjauksen ja tavaroiden yksiköt.
Keskeisin tulos opinnäytetyössä on, että toimitusten ohjauksen automatisointi tuo säästöä eri muodoissa, esimerkiksi hävikin, sekä henkilöstökulujen pienentyessä. Automatisointia ei voida käyttää kaikissa tuotteissa. Myös toimitusmuoto on hieman hitaampi, jos tuote on esimerkiksi päässyt jo loppumaan myymälästä.
Kehittämisehdotuksena Tokmanni Oy:n toiminnan tehostamiseen varasto- ja terminaalitoimitusten osalta on, että osa tuotetilauksista automatisoidaan, koska osa tuotteista pystyy toimimaan elintarviketoimitusten ohjauksen automatisoinnin kautta. Nämä ovat display- ja puolilavatuotteita. Sesonkituotteet, jotka toimitetaan pelkästään sesonkiaikana, kannattaa jättää automatisoinnin ulkopuolelle.