Lehmänmaidon terveydelliset vaikutukset : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Vuorinen, Susanna (2022)
Vuorinen, Susanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204114937
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204114937
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, ja opinnäytetyössä selvitettiin lehmänmaidon terveydellisiä vaikutuksia ihmisen terveyteen. Lehmänmaidon erilaisia terveydellisiä vaikutuksia tutkitaan laajasti ympäri maailmaa, ja uutta tutkimusnäyttöä julkaistaan jatkuvasti. Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota kirjallisuuskatsaus lehmänmaidon terveydellisistä vaikutuksista terveydenalan ammattilaisten käyttöön sekä asiasta kiinnostuneille. Opinnäytetyön tavoite oli kansanterveyden lisääminen. Aihetta tarkasteltiin tutkimuskysymyksen kautta: minkälaisia terveydellisiä vaikutuksia lehmänmaidolla on.
Aineiston haku tehtiin käyttämällä erilaisia tietokantoja, kuten Google Scholaria, PubMediä sekä Google vapaata hakua. Aineistoon valikoitui sekä suomalaisia että kansainvälisiä tutkimuksia. Aineistoon valittiin vuoden 2010 jälkeen julkaistuja tutkimuksia. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla.
Opinnäytetyön tulosten mukaan lehmänmaidolla on sekä terveydellisiä hyötyjä että haittoja. Lehmänmaito on ollut merkittävän osana suomalaisten ravitsemusta jo vuosikymmenten ajan, ja on tärkeä mineraalien, vitamiinien ja proteiinin lähde. Lehmänmaito laskee riskiä sairastua elämäntapasairauksiin, kuten aivohalvaukseen, tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin sekä suolistosyöpään.
Tutkimusnäyttöä lehmänmaidon yhteydestä tyypin 1 diabeteksen sekä astman syntyyn on osoitettu. Lehmänmaidon sisältämällä kalsiumilla on myös yhteys raudanpuuteanemian synnyssä. Raakamaidon terveysvaikutuksiin liittyy paljon ristiriitaista tietoa, sen käytöllä on kuitenkin huomattavia riskejä. Kuumentamaton maito voi sisältää mahdollisia taudinaiheuttajia, joiden aiheuttamat infektiot voivat olla vaikeita tai hengenvaarallisia.
Lehmänmaidon kulutus on muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. 1950–1970 luvuilla lehmänmaitoa kulutettiin vain raakamaidon muodossa. Samaan aikaan, kun pastörointi rantautui Suomeen, maidon rasvaa alettiin separoimaan. Kevytmaidon suosio nousikin jyrkästi 1970-luvulta lähtien, ollen suosituin kulutusmuoto tähän päivään asti. Maidon käsittely muuttaa aina hieman maidon kemiallista koostumusta, ja terveysvaikutukset ovat erilaisia eri maitomuodoilla. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa käyttämään rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita, sillä käsittelemättömässä maidossa on runsaasti kovaa rasvaa. This thesis was made by using literature review method. The purpose was to find out what health effects cow’s milk has on human health. The goal was to improve public health. This thesis is for health care professionals and to all those who are interested in the subject. The research question was made to be wide and subjective “what are the health effects of cow’s milk”. The material for this thesis was searched through different databases, such as Google Scholar, Google and PubMed. The studies that were chosen among Finnish and International literature. Inclusion criterion was a publishing year after 2010. The material was analyzed by using thematic analysis, which clarified the main conclusions of this thesis.
The main conclusion of this thesis is that there are major health benefits of cow’s milk, but there are also some health risks. The health effects of cow’s milk are widely studied around the world with different outcomes, and new studies are continuously published around this subject. Cow’s milk has been a significant part of Finnish nutrition for decades. Cow’s milk contains very important nutrients to human health, such as minerals, vitamins and protein, which is why low-fat milk is included in the Finnish nutrition recommendations. Studies show main health benefits with low-fat dairy products, preventing lifestyle disease like high blood pressure, bowel cancer, stroke and type 2 diabetes.
Research studies shows some adverse effects of cow’s milk consumption to human health. Recent studies have also found connections with cow’s milk consumption and the development of type 1 diabetes. Cow’s milk consumption has also been linked to a development of asthma at the early age. Cow’s milk also effects the absorption of iron which can lead to iron deficiency affecting all ages. Raw milk is a risk to individuals and potential threat to public health due to a contamination with pathogenic microbes, which can lead to serious infections or life-threatening illnesses.
Aineiston haku tehtiin käyttämällä erilaisia tietokantoja, kuten Google Scholaria, PubMediä sekä Google vapaata hakua. Aineistoon valikoitui sekä suomalaisia että kansainvälisiä tutkimuksia. Aineistoon valittiin vuoden 2010 jälkeen julkaistuja tutkimuksia. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla.
Opinnäytetyön tulosten mukaan lehmänmaidolla on sekä terveydellisiä hyötyjä että haittoja. Lehmänmaito on ollut merkittävän osana suomalaisten ravitsemusta jo vuosikymmenten ajan, ja on tärkeä mineraalien, vitamiinien ja proteiinin lähde. Lehmänmaito laskee riskiä sairastua elämäntapasairauksiin, kuten aivohalvaukseen, tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin sekä suolistosyöpään.
Tutkimusnäyttöä lehmänmaidon yhteydestä tyypin 1 diabeteksen sekä astman syntyyn on osoitettu. Lehmänmaidon sisältämällä kalsiumilla on myös yhteys raudanpuuteanemian synnyssä. Raakamaidon terveysvaikutuksiin liittyy paljon ristiriitaista tietoa, sen käytöllä on kuitenkin huomattavia riskejä. Kuumentamaton maito voi sisältää mahdollisia taudinaiheuttajia, joiden aiheuttamat infektiot voivat olla vaikeita tai hengenvaarallisia.
Lehmänmaidon kulutus on muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. 1950–1970 luvuilla lehmänmaitoa kulutettiin vain raakamaidon muodossa. Samaan aikaan, kun pastörointi rantautui Suomeen, maidon rasvaa alettiin separoimaan. Kevytmaidon suosio nousikin jyrkästi 1970-luvulta lähtien, ollen suosituin kulutusmuoto tähän päivään asti. Maidon käsittely muuttaa aina hieman maidon kemiallista koostumusta, ja terveysvaikutukset ovat erilaisia eri maitomuodoilla. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa käyttämään rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita, sillä käsittelemättömässä maidossa on runsaasti kovaa rasvaa.
The main conclusion of this thesis is that there are major health benefits of cow’s milk, but there are also some health risks. The health effects of cow’s milk are widely studied around the world with different outcomes, and new studies are continuously published around this subject. Cow’s milk has been a significant part of Finnish nutrition for decades. Cow’s milk contains very important nutrients to human health, such as minerals, vitamins and protein, which is why low-fat milk is included in the Finnish nutrition recommendations. Studies show main health benefits with low-fat dairy products, preventing lifestyle disease like high blood pressure, bowel cancer, stroke and type 2 diabetes.
Research studies shows some adverse effects of cow’s milk consumption to human health. Recent studies have also found connections with cow’s milk consumption and the development of type 1 diabetes. Cow’s milk consumption has also been linked to a development of asthma at the early age. Cow’s milk also effects the absorption of iron which can lead to iron deficiency affecting all ages. Raw milk is a risk to individuals and potential threat to public health due to a contamination with pathogenic microbes, which can lead to serious infections or life-threatening illnesses.